Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Čím se osvěžit v horkém létě? Zkuste cider

Jídlo

  7:00
PRAHA - V horkých letních dnech se stále více lidí v Česku zchladí douškem jablečného cideru. Tento kvašený mošt se stal trendem poslední doby. Čeští výrobci, kteří ho vyrábí, reagují na poptávku výrobou více druhů tohoto nápoje. Jaký se teď pije nejvíce? A k jakému jídlu chutná nejlépe?

Cider - ilustrační foto: hostthetoast.com

 Server Lidovky.cz se zeptal dvou českých výrobců cideru Cyrila Holuba z F.H. Prager a Jáchyma Klimenta z Cidre Premier.

Lidovky.cz: Pije se cider v těchto letních dnech více než obvykle?
Cyril Holub
: Díky horkým večerům a nocím jsme zaznamenali vyšší spotřebu.
Jáchym Kliment: Cideru se teď pije určitě víc, ale máme prodej stabilní v průběhu celého roku. Letní trend to je, ale zase jsou lidé více mimo města, kde ho nejčastěji pijí, a tím se zase něco odečte.

Lidovky.cz: Jaký váš druh se teď pije nejvíce?
C.H.
: Jablečný točený cider, hruškový máme teď vyprodaný.
J.K.: Teď je to určitě suchý až polosuchý cider, naopak v zimě vede sladký.

CIDER

Kvašený jablečný případně hruškový mošt, který může mít různou podobu. Velkou roli hraje to, jaká jablka a jaké technologie se použijí. Některé cidery jsou čiré, jiné perlivé, jiné tiché; některé mají hodně zbytkového cukru a málo alkoholu, jiné naopak.
Mohou mít jen jedno procento alkoholu, existují však výrazně silnější nápoje s obsahem až 8,5 procenta alkoholu.
Tento nápoj je populární především v západní Evropě: v Británii, Irsku, Švédsku, Francii nebo Španělsku. V tuzemsku nebyl donedávna příliš známý, v posledních letech však jeho spotřeba roste.
Dováží se ze zahraničí, ale vyrábí ho i čeští výrobci Cidre Premier nebo F.H. Prager. Znojemská firma Mad Apple v květnu letošního roku svoji činnost přerušila.

Lidovky.cz: Co se podle vás nejvíce hodí jíst k cideru?
C.H.
: Já jsem se ciderem denně v kontaktu, tak ho piju ke všemu. Cider se dá pít kdykoliv a kdekoliv. Jeho výhoda je v tom, že vás neuspí. Protože není těžký, on vás pouze lehce ovíní, jako když pijete vinný střik. Když vypiju pivo, tak hned usnu, po cideru můžu dál fungovat.
J.K.: Záleží právě na tom, jaký druh si vyberete. Třeba k těm našim suchým se hodí bílá masa, ryby popřípadě lehké zeleninové saláty, ke sladším je vhodná spíše zvěřina nebo je pít k dezertům. Obecně se dá říct, že sušší cidery mají podobné párování s bílým vínem a sladší s červeným.

Lidovky.cz: Je chuť cideru závislá na ročním období?
C.H.
: U nás není závislá na ročním období, je ale závislá na tom, kdy byla sklizena jablka, ze kterých je cider vyroben.
J.K.: V našem případě ano. Náš cider zraje v lahvi, to znamená, že když si ho ochutnáte v průběhu roku, tak se může mírně vyvíjet. Podle nás je cider v nejlepší formě v půlce srpna, ale pak vydrží ještě rok či dva.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...