Server Lidovky.cz se zeptal dvou českých výrobců cideru Cyrila Holuba z F.H. Prager a Jáchyma Klimenta z Cidre Premier.
Lidovky.cz: Pije se cider v těchto letních dnech více než obvykle?
Cyril Holub: Díky horkým večerům a nocím jsme zaznamenali vyšší spotřebu.
Jáchym Kliment: Cideru se teď pije určitě víc, ale máme prodej stabilní v průběhu celého roku. Letní trend to je, ale zase jsou lidé více mimo města, kde ho nejčastěji pijí, a tím se zase něco odečte.
Lidovky.cz: Jaký váš druh se teď pije nejvíce?
C.H.: Jablečný točený cider, hruškový máme teď vyprodaný.
J.K.: Teď je to určitě suchý až polosuchý cider, naopak v zimě vede sladký.
CIDERKvašený jablečný případně hruškový mošt, který může mít různou podobu. Velkou roli hraje to, jaká jablka a jaké technologie se použijí. Některé cidery jsou čiré, jiné perlivé, jiné tiché; některé mají hodně zbytkového cukru a málo alkoholu, jiné naopak. |
Lidovky.cz: Co se podle vás nejvíce hodí jíst k cideru?
C.H.: Já jsem se ciderem denně v kontaktu, tak ho piju ke všemu. Cider se dá pít kdykoliv a kdekoliv. Jeho výhoda je v tom, že vás neuspí. Protože není těžký, on vás pouze lehce ovíní, jako když pijete vinný střik. Když vypiju pivo, tak hned usnu, po cideru můžu dál fungovat.
J.K.: Záleží právě na tom, jaký druh si vyberete. Třeba k těm našim suchým se hodí bílá masa, ryby popřípadě lehké zeleninové saláty, ke sladším je vhodná spíše zvěřina nebo je pít k dezertům. Obecně se dá říct, že sušší cidery mají podobné párování s bílým vínem a sladší s červeným.
Lidovky.cz: Je chuť cideru závislá na ročním období?
C.H.: U nás není závislá na ročním období, je ale závislá na tom, kdy byla sklizena jablka, ze kterých je cider vyroben.
J.K.: V našem případě ano. Náš cider zraje v lahvi, to znamená, že když si ho ochutnáte v průběhu roku, tak se může mírně vyvíjet. Podle nás je cider v nejlepší formě v půlce srpna, ale pak vydrží ještě rok či dva.