Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Aromatické čirůvky. Přidejte je do znojemské omáčky

Čirůvky jsou masité lupenaté houby, najdeme mezi nimi výborné jedlé druhy, ale také nejedlé či prudce jedovaté čirůvky. foto: Dalibor Marounek

Recept
Čirůvky patří k typicky podzimním druhům, kdy jich vyrůstá nejvíce (pouze nejznámější čirůvka májovka vyrůstá v květnu). Čirůvky jsou masité lupenaté houby, najdeme mezi nimi výborné jedlé druhy, ale také nejedlé či prudce jedovaté čirůvky.
  14:00

Houbaři na podzim sbírají čirůvku dvoubarvou, fialovou, zamlženou a havelku. Oblíbená čirůvka zélanka a zemní byla zařazena mezi zdravotně podezřelé druhy, dlouhodobé požívání může vyvolat selhání ledvin.

Oblíbená čirůvka havelka má příjemnou moučnou vůni, chuť, výborná je do omáček, kde vynikne aroma, škoda že jí v našich lesích ubývá. Oblíbená a hojná čirůvka fialová je snadno rozpoznatelný druh podle fialově zbarvených plodnic. Nejlépe se uplatní v omáčkách, směsích a naložená v láku.

Má i prokazatelné léčivé účinky, sráží hladinu cukru v krvi, vyžaduje ovšem delší tepelnou úpravu. Podobná je velmi chutná masitá čirůvka dvoubarvá, rostoucí pouze na loukách, která má jen nafialovělý třeň, při mírné zimě ji lze nalézt až do prosince. Nejlépe se opět uplatní v omáčkách, polévkách, směsích, mladé plodnice je možné nakládat do láku.

ČIRŮVKY VE ZNOJEMSKÉ OMÁČCE

  • 500 g čirůvky dvoubarvé
  • 0,5 l vývaru z kostí
  • 50 g slaniny
  • 2 větší kyselé okurky
  • 2 uvařená vejce
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • hladká mouka
  • lák z okurek
  • sůl, pepř, sádlo

Na sádlo dáme zesklovatět cibuli se slaninou. Podlijeme vývarem, přidáme nakrájené čirůvky, okurky, ochutíme hořčicí, solí, pepřem a dusíme 20 minut. Omáčku zahustíme moukou rozdělanou v trošce vody a povaříme. Dochutíme lákem z okurek, solí a pepřem. Podáváme s knedlíkem nebo rýží, na talíři posypeme kousky uvařených vajec.

Čirůvky ve znojemské omáčce

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!