Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Císařský vídeňský řízek z telecí kýty. Pod ochranou zákona

Tenký a značně velký řízek se na jídelních lístcích pod názvem Wiener Schnitzel objevuje už od dob c. & k. mocnářství. Jedině v Rakousku ale budete mít jistotu, že je to opravdu ten správný řízek ze speciálně naříznuté části telecí kýty neboli ořechu. Je tam totiž chráněný zákonem.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

F. Kusák

17. 8. 2010 8:25
Wiener Schnitzel und dann Originalsachertorte

Souhlasím, že jsem ve Vídni jedl výborné řízky, které (jak jsem se teprve pozdějí dověděl) se dělají výhradně z telecí kýty. Ale já mám rád i ty naše, vepřové, nejlépe z krkovičky a smažené na sádle v troubě a v kamnech, kde se ještě topí dřevem. A když přílohou jsou nové brambory, pak neznám nic lepšího. Ale také s bramborovou kaší nebo s domácím bramborovým salátem či dokonce s rýží (to měl rád můj moravský děda) jsou výborné. Mám také rád řízky z kuřecích, krůtích nebo králičích stehen.

Jinak se nedivím, že za komunismu se řízky dělaly jen z vepřového. Sehnat totiž tehdy vůbec nějaké telecí maso, tak to byl opravdu výkon. To jste totiž museli mít známého řezníka, a to jen ve větší masně a ve velkém městě. Bohužel, ani dnes to není tak snadné sehnat opravdu dobré telecí. Také ceny jsou vysoké, ale to za minulého režimu také, tedy v porovnání k průměrným platům. Také by mě zajímalo, proč se telata rodí bez ledvin. Ty také nelze shnat. A taková plněná telecí ledvina....  No, jdu si namazat chleba s máslem a s vysočinou.

0 0
možnosti