Diskuze
Císařský vídeňský řízek z telecí kýty. Pod ochranou zákona
Děkujeme za pochopení.
F. Kusák
Wiener Schnitzel und dann Originalsachertorte
Souhlasím, že jsem ve Vídni jedl výborné řízky, které (jak jsem se teprve pozdějí dověděl) se dělají výhradně z telecí kýty. Ale já mám rád i ty naše, vepřové, nejlépe z krkovičky a smažené na sádle v troubě a v kamnech, kde se ještě topí dřevem. A když přílohou jsou nové brambory, pak neznám nic lepšího. Ale také s bramborovou kaší nebo s domácím bramborovým salátem či dokonce s rýží (to měl rád můj moravský děda) jsou výborné. Mám také rád řízky z kuřecích, krůtích nebo králičích stehen.
Jinak se nedivím, že za komunismu se řízky dělaly jen z vepřového. Sehnat totiž tehdy vůbec nějaké telecí maso, tak to byl opravdu výkon. To jste totiž museli mít známého řezníka, a to jen ve větší masně a ve velkém městě. Bohužel, ani dnes to není tak snadné sehnat opravdu dobré telecí. Také ceny jsou vysoké, ale to za minulého režimu také, tedy v porovnání k průměrným platům. Také by mě zajímalo, proč se telata rodí bez ledvin. Ty také nelze shnat. A taková plněná telecí ledvina.... No, jdu si namazat chleba s máslem a s vysočinou.