Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Citronové špagety s pěti druhy bylinek. Bylinková sezóna právě začala

Jídlo

  6:38
Miluji jaro. Březen, protože je měsícem knihy, konec dubna je pro mě časem těch nejčerstvějších a nejaromatičtějších bylinek na mé zahrádce a květen je lásky čas. Těch lásek mám, jak zjišťuji, čím dál tím víc. Jednou z nich je italské pobřeží Amalfi, které vás uchvátí svojí tyrkysovou barvou moře a citróny velkými skoro jak ragbyové míče.

Lehké, osvěžující a voňavé špagety foto: dagmar heřtová, tasteyjourney.com

Z citronů místní připravují ty nejlepší limonády, sorbety a limoncella, ale také velmi jednoduché a osvěžující špagety s pěti druhy bylinek.

Jde o báječný recept, kde si to s bylinkami pěkně užijete. Citronové špagety  s bylinkami jsou stálicí mé kuchyně, jsou výborné, plné citrónové šťávy a kůry, a s voňavými bylinkami se tady dost vyřádím. Výhodou také je, že jsou hotové za chvilku. Nakonec si uvědomuji, že jedním z důvodů je, že pobřeží Amalfi vždy stojí za vzpomínku a připomenutí. Nastal čas se podělit o recept. Připravte si citróny a směs čerstvých bylinek: šalvěj, majoránku, rozmarýnu, tymián a pažitku a můžeme hned začít!

I špagety mohou být osvěžující

Některá jídla s těstovinami mohou být díky smetanovým omáčkám trochu těžká, ale nakonec vždyť jde především o chuť, a tak jim to často rádi promineme. Tyto citrónové spaghetti s bylinkami jsou ale nadmíru osvěžující, v horkém létě na Amalfi asi o tom vědí své. Jde totiž o typický pokrm této části italského pobřeží, vždyť citrusové plody ale i bylinky díky slunci, půdě, vodě a přímořskému klimatu jsou s Amalfi přímo spjaty.

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii. Je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Je autorkou knihy Bylinky na mém stole.

Dagmar Heřtová je gastronomická novinářka a foodblogerka stránek s názvem Taste Journey.cz, což volně přeloženo znamená “hledání chutí”. Píše o jídle, nových trendech a restauracích. Znovuobjevila pro Čechy kadeřávek, potočnici lékařskou (vodní řeřichu) a rychlenou rebarboru. Miluje Yiengar jogu a běh.  

Dagmar Heřtová

Citron a bylinky dohromady

V tomto receptu se k těstovinám přidává citronová šťáva i kůra a opravdu se s ní nešetří. Stejné je to s bylinkami, ty zde soutěží o první pozici! Jde o neotřelou směs majoránky, rozmarýny, pažitky, šalvěje a tymiánu. Protentokrát úplně zapomeňte na sušené exempláře, tady jde jen čerstvé bylinky! Směs bylinek je typická pro Středomoří, takže se zde předvádí bylinky, které třeba tak často nepoužíváte, přesto si jejich kombinaci opravdu vychutnáte. Dnes zapomeňte na bazalku, která se dává k těstovinám spolu s petrželí skoro pravidelně. Existují totiž i jiné bylinky a nabízí se zde v plné kráse a v harmonizujícím spojení. 

Všechny se také perfektně hodí k citrónu, takže jde o dokonalé souznění. Případnou silnější chuť, pokud si odmyslíte právě tuto směs velmi aromatických bylinek, přidají už jen dva stroužky česneku. Se solí bez obav šetřete, tedy samozřejmě kromě velkého hrnce, kde vaříte špagety, tam jí musí být opravdu dost. 

Jednoduše bylinky a citron se postarají o skvělou chuť, a tak jen špetku soli přidejte na závěr. Čerstvě mletý pepř také není úplně potřeba, nicméně vím, že někteří bez něj nemohou být, tak je to jen na vás. Raději si ještě spaghetti ozdobte čerstvými lístečky bylinek a pažitkou, budete překvapeni jaké vůně a chutě jim na poslední chvíli dodají. Nezbytný parmazán jen připomene, že jsme v Itálii. Když nás letos jaro minulo, léto klidně může začít, osvěžující spaghetti už máme! A pozvěte své přátelé, tyto bylinkové spaghetti se dají servírovat jako ideální pokrm, kterým nakrmíte nejen svou rodinu, ale i větší část účastníků zahradní párty.

Bylinková sezona právě začala
Ihned servírujeme a ještě dozdobíme lístky bylinek podle chuti. Závěrečnou...

Citronové špagety s pěti bylinkami

  • 300 g kvalitních spaghetti třeba zn. Barilla
  • plná hrst směsi čerstvých bylinek: šalvěj, majoránka, rozmarýna, tymián a pažitka
  • 3 menší citrony + kůra z 1 citronu
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • kousek parmazánu na strouhání
  • mořská sůl do vody na špagety i na závěrečné dochucení

Nejdříve si postavíme vodu na špagety a dobře ji osolíme. Uvaříme těstoviny podle návodu do stadia al dente. Slijeme vodu a necháme v teple. Mezitím si připravíme bylinky, omyjeme je a dobře osušíme papírovým ubrouskem. U šalvěje, rozmarýny a tymiánu odstraníme pevné stonky a vše nasekáme. Zvlášť si nakrájíme pažitku a dáme stranou. Připravíme si pánev a dáme zahřát 2 lžíce olivového oleje. Česnek i se slupkou tlakem nožem rozdrtíme, slupku odstraníme a nakrájíme na malé kousky. Jakmile se olej zahřeje, přidáme česnek a směs bylinek, kromě pažitky. 

Citronové špagety

Snížíme teplotu a jen mírně česnek a bylinky asi 1 - 2 minuty orestujeme. Přidáme polovinu citrónové šťávy a vše smícháme a zahřejeme. Přidáme okapané spaghetti, zbytek citrónové šťávy, kůru z 1 citrónu a lžíci olivového oleje, vše promícháme a necháme spaghetti nasáknout chutí bylinek, šťávy a oleje. Nyní přidáme pažitku, případně trochu mořské soli a vše smícháme. Ihned servírujeme a ještě dozdobíme lístky bylinek podle chuti. Závěrečnou tečkou je čerstvě nastrouhaný parmazán.

Autor: