26. března 2011 7:00, aktualizováno 28. 3 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Cizrna nahradí i maso. Vyzkoušejte 5 nej receptů

Cizrna - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Cizrna - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

Cizrna, neboli hrách římský, je u nás stále ještě nedoceněnou luštěninou. Přitom obsahuje důležité bílkoviny, vápník a další potřebné minerály. O cizrně se říká, že je schopna vegetariánům nahradit maso. Připravují se z ní polévky, saláty a dušené pokrmy. Cizrna se využívá hlavně ve středomořské a blízkovýchodní kuchyni - nejznámější je pomazánka zvaná Hummus.

Cizrnová polévka
Ingredience: 1 konzerva cizrny (400 g), 2 velké mrkve, 1 velká cibule, lžička strouhaného zázvoru, stroužek česneku, litr zeleninového vývaru, lžička koření garam masala, olej, sůl, pepř

Příprava: Na oleji osmahněte cibuli, nasekaný česnek a zázvor. Přidejte koření garam masala a asi minutu míchejte. Zalijte vývarem a přidejte nakrájenou mrkev. Po deseti minutách vaření přidejte scezenou cizrnu. Polovinu polévky rozmixujte tyčovým mixérem a vraťte zpět. Osolte a opepřete. Polévku můžete podávat s opečenou bagetou nebo pita chlebem.

Cizrnové karbanátky - falafel
Ingredience: 400 g konzerva cizrny (slitá),1 červená cibule, 2 stroužky česneku, vejce, 2 lžíce hl. mouky, 1 hrst nasekané čerstvé petrželky, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 lžička mletého koriandru (můžeme přidat i půl lžičku mletého chilli), 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Příprava: Cizrnu slijte, osušte a rozmačkejte. Smíchejte s nasekanou cibulí, utřeným česnekem, vejcem, moukou, nasekanou petrželkou a kořením. Dochuťe kmínem a solí. Těsto nechte odležet v chladničce, z hmoty pak rukama tvořte karbanátky. Na pánvi zahřejte olej a opékejte 3 minuty z každé strany do zlatova. Podávejte s pitou a listovými saláty.

Salát s kuřecím masem a cizrnou
Ingredience: 600 g cizrny, 250 g čerstvého špenátu, 6 cherry rajčátek, 1 kuřecí prsní řízek, olivový olej, stroužek česneku, sůl, citrón

Příprava: Cizrnu slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Listy špenátu opereme, osušíme a nasekáme, cherry rajčátka rozpůlíme. Kuřecí maso nakrájíme na kousky a na oleji osmahneme. Přidáme nakrájený česnek, slitou cizrnu, sůl, pepř, rajčátka a špenát. Promícháme a chvilku podusíme, až je špenát měkký. Salát podáváme teplý, zakápneme trochou citrónové šťávy.

Hummus
Ingredience: 500 gramů cizrny, 150 gramů tahini, šťáva z jednoho citronu, 1 velká lžička soli, 2 lžičky jedlé sody

Příprava: Cizrnu namočte na noc do vody. Druhý den vodu slijte, cizrnu pořádně propláchněte čistou vodou a vařte s jedlou sodou na mírném plameni asi dvě a čtvrt hodiny. Jedlá soda urychlí změknutí. Vychladlou cizrnu mixujte a postupně přidávejte ledovou vodu, dokud se nevytvoří hustá kaše. Do hladké kaše pak vmíchejte tahini (sezamovou pastu) a ještě chvíli mixujte. Poté přidejte citronovou šťávu a sůl, znovu rozmixujte a ochutnejte.

Dip: Hrst na jemno nakrájené petrželky smíchejte s nasekaným česnekem a paprikou. Osolte a zalijte extra panenským olivovým olejem.

Podrobný postup přípravy hummusu

Cizrna po staročesku
Ingredience: 250 g balíčku cizrny, 2 stroužky česneku, 1 hrst čerstvé petrželky, 1 lžíce másla

Příprava: Cizrnu přes noc namočte, poté ji slijte a vařte v čisté neosolené vodě asi 45 minut. Poté cizrnu slijte, osušte a na suché pánvi opékejte asi deset minut. Přidejte máslo, nasekaný česnek a petrželku. Dochuťte čerstvě namletým pepřem a ještě dvě minuty opékejte. Staročeská cizrna je ideální jako příloha k masu.

gluGabriela Kolinová (Lukáčová)