Sobota 2. července 2022, svátek má Patricie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Co dětem za vysvědčení? Cukrářky vybírají recepty

Jídlo

  7:00
Přinesla vám ratolest dnes domů lejstro se samými jedničkami, nebo si naopak potřebujete kvůli vysvědčení zlepšit náladu něčím sladkým? Server Lidovky.cz oslovil mladé cukrářky a foodblogerky, aby pro děti na začátek prázdnin vymyslely letní recept. Požadavky byly jasné: sezónní, z kvalitních čerstvých surovin a zároveň atraktivní pro děti. Nechte se inspirovat.

Blogerka Tereza vybrala recept letní, sezónní, svěží, atraktivní pro děti a s nízkým obsahem cukru. foto: Tereza Sychrová, foodlover.cz

Banánovo-čokoládový cupcake Ivety Fabešové

Na cupcake:

  • 330 g hladké mouky
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 165 g krupicového cukru
  • 165 g hnědého cukru
  • 110 g změklého másla
  • 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
  • 2 velká vejce
  • 440 g oloupaných a rozmačkaných banánů
  • 110 ml zakysané smetany
  • 55 ml podmáslí
  • 225 g kvalitní mléčné čokolády rozlámané na malé kousky

Na polevu:

  • 220 g změklého másla
  • 225 g sýru Philadelphia
  • 220 g moučkového cukru
  • 1 čajovou lžicku vanilkového extraktu
Banánovo-čokoládový cupcake Ivety Fabešové

Troubu předehřejte na 180° C. V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Elektrickým mixérem vyšlehejte oba druhy cukru s máslem a extraktem. Musíte získat lehkou a nadýchanou pěnu. Postupně do ní zašlehejte vejce. Přidejte banány se zakysanou smetanou.

Zlehka do směsi vmíchejte polovinu suchých ingrediencí a podmáslí. Nakonec přisypejte druhou polovinu suchých ingrediencí a čokoládu. Těsto rozdělte do formiček. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut. Po upečení nechejte dortíky vychladnout.

Pusťte se do polevy. V míse šlehejte elektrickým mixérem máslo se sýrem Philadelphia, dokud směs krásně neprovzdušníte. Snižte rychlost a přisypejte cukr a přilijte extrakt. Zvyšte rychlost mixéru a znovu vše pořádně promíchejte. Cupcaky ozdobte silnou vrstvou polevy a můžete je podávat.

Sladkosti Ivety Fabešové

Iveta Fabešová

Cukrářka Iveta Fabešová je známá především díky účinkování v reality show Na Nože!. Vydala tři kuchařky: Iveta a české sladkosti, Iveta & sladká Francie a Slavnostní pečení s Ivetou.

Jahodové dortíčky Terezy Sychrové

Ingredience na těsto:

  • 4 vejce
  • 200 g polohrubé mouky (100 g mouky lze nahradit zdravější špaldovou variantou)
  • 180 g třtinového cukru
  • 100 ml horké vody (z rychlovarné konvice)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička oleje

Krém:

  • 250 g krémového sýra Philadelphia (alternativou je Buko)
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • lžíce moučkového cukru
  • 150 g čerstvých jahod
  • na dozdobení čerstvé jahody

Troubu si předehřejeme na 180 °C, plech si vymažeme olejem a na něj dám ještě pečící papír. Olej slouží k tomu, aby papír po plechu neklouzal a hezky se k němu přilepil.

Blogerka Tereza vybrala recept letní, sezónní, svěží, atraktivní pro děti a s nízkým obsahem cukru.

Oddělíme si žloutky od bílků, žloutky dáme do větší mísy, přidáme k nim horkou vodu, lžičku oleje a připravený cukr. Vše elektrickými metlami na nejvyšší výkon šleháme, dokud se směs hezky nezpění a trochu nezhoustne, to může trvat cca. 3 minuty.

Vedle v jiné míse si ušleháme dotuha bílky (když se mísa obrátí, musí bílky držet). Dáme dohromady žloutkovou směs s bílkovou, opatrně je mícháme, aby bílky nespadly, a mezitím do směsi po lžících přidáváme mouku s práškem do pečiva. Celá směs je lehká a nadýchaná jako peříčko.

Těsto navrstvíme na připravený plech a pečeme asi 10 - 15 minut. Dáváme pozor, abychom korpus nespálili, každá trouba peče trochu jinak.

Připravíme si krém - krémový sýr v míse dobře utřeme s moučkovým cukrem. V další míse si uděláme jahodový "žahour" – dobře si rozmačkáme jahody s cukrem vidličkou, odebereme jahodovou šťávu tak, aby zbyla jen dřeň. Vyšleháme studenou smetanu a smícháme všechny tři složky. Necháme v lednici ztuhnout asi 2 hodiny.

Milovnice jídla Tereza Sychrová

Blogerka Tereza Sychrová.

Tereza Sychrová je autorkou blogu Foodlover. "Jsem od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí," říká o sobě. Její blog prý vznikl z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Tvarohové lívanečky od Bohyň kuchyně

Na těsto:

  • 1 vanička polotučného tvarohu
  • 3 vejce
  • 2 lžíce cukru + vanilkový cukr
  • 4 lžíce hladké mouky
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
Co pro děti za vysvědčení? Třeba tvarohové lívanečky.

Všechny uvedené ingredience smícháme dohromady. Rozpálíme velkou pánev s nepřilnavým povrchem, lžící dáváme malé kolečka těsta a smažíme dozlatova.

Ihned servírujeme se sezonním ovocem. Kombinací je neskutečné množství. A kromě jahod jsou naše velmi oblíbené borůvky (stačí vytáhnout z mrazáku a ohřát v malinkém kastrolku)

Těsto můžete třeba ochutit skořicí a k lívanečkům podávat podušená na malé kostky nakrájená jablka.

Dvě bohyně v kuchyni

Co pro děti za vysvědčení? Recept vybírají foodblogerky Bohyně kuchyně.

Dvě kamarádky, Lenku a Alenu, spojuje společná záliba ve vaření. "Rády zkoušíme nové recepty, objevujeme nové chuti a zdoláváme ty největší kulinářské výzvy," shodují se. Společně založily blog Bohyně kuchyně

Piškůtkový dezert s ovocem a smetanou Denisy Bartošové

Ingredience na piškot:

  • 2 vejce
  • 100 g cukru krystal
  • špetka soli
  • strouhaná citronová kůra
  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 100 g másla
  • 1 lžíce citronové šťávy

Obě vejce, cukr, špetku soli a citronovou kůru vyšlehejte do pěny. Mouku prosijte, smíchejte s polovinou prášku do pečiva a zlehka vmíchejte do našlehané pěny. Máslo rozpusťte a vlažné vmíchejte do těsta. Nakonec přidejte lžíci citronové šťávy. Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto nalijte na menší plech (cca 20 x 20 cm) vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut. Hotový piškot nechte vychladnout, ideálně na mřížce.

Denisa Bartošová připravuje jedlé dárky.

Suroviny na vrstvení:

  • asi 500 g čerstvého letního ovoce – jahody, ostružiny, maliny, rybíz
  • 0,5 l zakysané smetany
  • 4 lžíce cukru krystal

Vychladlý piškot nadrobte na malé kousky a vrstvěte do skleniček: nadrobený piškot, ovoce, smetana – zakončete vrstvou smetany lehce poprášenou malými drobečky piškotu. Necháme minimálně 4 hodiny v lednici.

Materiál na balení:

  • 6 malých sklenic o obsahu 150 ml
  • klobouková žlutá gumička
  • papírová písmena (prodávají scrapbookové obchody)
  • drobné hračky (ideální jsou přívěsky na klíče)
  • 6 dřevěných lžiček
  • lepidlo a bavlnky

Kolem hrdla sklenice omotejte gumičku a na ni přivažte papírové písmenko a malou hračku. Za gumičku zastrčte lžičku, tu polepte pomocí lepidla herkules bavlnkou na vyšívání – lepte tak, že lžičku omotáváte různě širokými proužky bavlnky.

Jedlé dárky Denisy Bartošové

Denisa Bartošová připravuje jedlé dárky.

Recept redakce vybrala z knihy Denisy Bartošové Láska prochází kuchyní - Jedlé dárky na celý rok, která vyjde na podzim tohoto roku v nakladatelství Smart press. Obsahuje recepty na jedlé dárky pro děti, muže a ženy ke všem možným příležitostem.

Autor:

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

Jet sto třicet, nebo zpomalit? Na dálnici můžete uspořit litry paliva

Premium Ceny paliv opět atakují rekordy. Také si všímáte, o kolik víc řidičů jezdí poslední měsíce „na spotřebu“? Vyzkoušeli...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!