8. června 2019 4:52 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Co k snídani sladkého, ale zdravého? Vyzkoušejte ‚krupicovou‘ kešu kaši

‚Krupicová‘ kešu kaše | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy ‚Krupicová‘ kešu kaše | foto: Lucie Grusová

Po změně stravy spoustě lidí ohromně chybí ranní kaše. Osobně spíše nesnídám a když už, tak ne sladká jídla. Ale tuhle potřebu úplně chápu. Ne každý zvládne den zahájit kouskem masa anebo se mu rychle přejí vaječné snídaně. Pokud to takhle máte i vy, tak tu pro vás mám rychlou variantu na krupicovou kaši bez krupice.

‚Krupicová‘ kešu kaše

2 porce

  • 80 g kešu ořechů (nesolených, nepražených)
  • 350 ml kokosového mléka (případně jiného podle vaší volby)
  • sladidlo podle chuti a stravovacího stylu
  • 10 g ghí nebo másla
  • mletá skořice nebo hořké kakao

Postup přípravy: Aby byly kešu ořechy co nejlépe stravitelné, namočte je minimálně na 2 hodiny (nebo přes noc, pokud si kaši budete připravovat jako snídani) do vody s přidanou špetkou soli. Tenhle krok ale můžete případně úplně vynechat. Někdy je holt spěch, chápu.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Těsně před přípravou kaše ořechy slijte, propláchněte je čerstvou vodou a osušte.

Okapané ořechy rozmixujte dohladka s kokosovým mlékem. Nechte si opravdu záležet. Nechceme v kaši žádné hrudky, takže tomu dejte čas.

Jakmile je směs krásně hladká, nalijte ji na malou pánvičku a za stálého míchání ji na střední teplotu přiveďte k varu. Směs musí vyloženě bublat. Jakmile totiž projde varem, kaše krásně zhoustne. A o něco víc ještě až částečně vychladne během podávání.

Hotovou „krupicovou“ kaši ochutnejte a případně oslaďte. Většinou to ale není potřeba, kešu ořechy i kokosové mléko jsou přirozeně sladké samy o sobě.

Kešu kaši podávejte teplou, pokapanou rozpuštěným ghí nebo máslem a posypanou skořicí či kakaem.

S. Trolljegeren 21:23 18.6.2019

KRUTÁ REALITA: První měsíce po porodu byly peklo
KRUTÁ REALITA: První měsíce po porodu byly peklo

Měli jste možnost si přečíst o mém porodu a o pobytu v porodnici na šestinedělí. Nyní bych chtěla rozvést poslední a nejtěžší část mého příběhu. První půlrok mého mateřství.