Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Co nevíte o chlebu? Nikdy nebyl jen základní potravinou nezbytnou pro přežití

Chléb nikdy nebyl jen základní potravinou nezbytnou pro přežití. | foto: Shutterstock

Premium
PRAHA - Nejen bílý nebo tmavý, ale také třeba pohanský nebo žaludový. Ať už je základní surovinou pro výrobu chleba cokoliv, jisté je jedno: většina kuchyní se bez něj neobejde. A svůj podíl na gastronomické mapě světa mají i Češi.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Česká klasika podle šéfkuchaře. Domácí chléb se sádlem a škvarky

Za poslední necelý rok se domácí pečení chleba stalo hitem sociálních sítích, na kterých se amatérští pekaři předhánějí v tom, komu se povede nejkrásnější bochník. Chléb se pro mnohé stal vedle streamovaných televizních kanálů středobodem koronavirové zábavy. Ještě před pár desetiletími s ním však byla spojená hlavně tvrdá práce a povinnost, ze které se nedalo jen tak vyvázat. A bochník měl až posvátný status. Chléb totiž není a vlastně ani nikdy nebyl jen základní potravinou nezbytnou pro přežití. Vždy se s ním pojila i symbolika a pravidla pro jeho přípravu, uchovávání i konzumaci, ať už je jeho podoba jakákoli: bochník, placka či bageta. Jisté je jedno, bez chleba se jako lidstvo jen tak neobejdeme, ať už jsou vstupní suroviny či způsob výroby jakékoliv.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se