Česká klasika podle šéfkuchaře. Domácí chléb se sádlem a škvarky |
Za poslední necelý rok se domácí pečení chleba stalo hitem sociálních sítích, na kterých se amatérští pekaři předhánějí v tom, komu se povede nejkrásnější bochník. Chléb se pro mnohé stal vedle streamovaných televizních kanálů středobodem koronavirové zábavy. Ještě před pár desetiletími s ním však byla spojená hlavně tvrdá práce a povinnost, ze které se nedalo jen tak vyvázat. A bochník měl až posvátný status. Chléb totiž není a vlastně ani nikdy nebyl jen základní potravinou nezbytnou pro přežití. Vždy se s ním pojila i symbolika a pravidla pro jeho přípravu, uchovávání i konzumaci, ať už je jeho podoba jakákoli: bochník, placka či bageta. Jisté je jedno, bez chleba se jako lidstvo jen tak neobejdeme, ať už jsou vstupní suroviny či způsob výroby jakékoliv.