Tomáš Stehlík (šéfkuchař v restauraci Yard Resort a spoluautor kuchařky Muži sobě)
"Moje svačiny? Maminka pracovala v restauraci jako servírka a většinou neměla čas se během dne najíst, tak jí kuchaři dali domů trochu šunky a tu jsem měl většinou já na chlebu nebo rohlíku s máslem. Samozřejmě se mi to přejedlo, ale naštěstí jsem měl kamaráda Jaroucha, kterému se přejedl pro změnu chleba s nutelou, kterou měl od strýčka z tehdejšího západního Německa.Tak si často měnil svačinu se mnou. A jak to u dětí bývá nejvíc - chutná jim sváča kamaráda.
Mám už dva dospělé syny a v dětství jsem jim dělal klasicky nějaké pečivo se sýrem nebo uzeninami. Občas jsem jim udělal nějaký těstovinový salát a když přišel starší syn do učení na uměleckého kováře, tak jsem mu opékal kus masa se zeleninou mezi chleba a hodně všeho. Stejně přišel domů hladový a po cestě si dal ještě nějakou dobrotu v některém oblíbeném fast foodu. Ale když jsem chtěl, aby kluci snědli ovoce, tak vždycky nakrájené do krabičky a nic zeleného. Vždycky měla úspěch nějaká malá sušenka na zpestření. A pecka byla palačinka s banánem! Vše transparentní, aby věděli, co jedí, jinak jsem to v neděli vyndával plesnivé z tašky."
Shahaf Shabtay (šéfkuchař restaurace SaSaZu a autor kuchařky Osm chutí Asie)
"Moje dcera žije v Anglii, takže k svačině si bere chipsy a jablko, což mě moc netěší. Snažím se ji přesvědčit, aby jedla více ovoce a zeleniny, ale boj s anglickým způsobem stravování prohrávám na plné čáře. Já sám jsem jako dítě také nebyl úplně vzorný, protože jsem občas odmítal svačit vše kromě slaných tyčinek a popcornu. Nezdravé svačiny máme tedy asi v rodině."
Jak připravit prvňáčkovi svačinu? Čtěte zde |
Jana Florentýna Zatloukalová (autorka Kuchařky pro dceru a Hovorů s řezníkem)
"Dnes odešly děti do školy vybaveny dalamánky, uvnitř kterých po vybalení svačiny najdou tenké plátky včerejší vepřové pečeně na medu, pár listů mladého římského salátu, hořčici a domácí naloženou, sladkokyselou salátovou okurku. K tomu vodu, jablíčko a plátek bábovky. Pokaždé máme podobné schéma: čerstvé pečivo, trochu bílkoviny a trochu ovoce nebo zeleniny. Kdybych nechala volbu na dětech, předpokládám, že si namažou housku nutelou."