13. června 2019 5:56 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Co si dávají velvyslanci, když je přepadne stesk po jejich kuchyni? Nechte se inspirovat

Šakšuka (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Šakšuka (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Hlad po domově v cizí zemi přepadne kdekoho. Jak to řeší ti, kteří žijí v Praze a zasteskne se jim po domově? Server Lidovky.cz oslovil velvyslance, kteří se podělili o tipy na restaurace, na svá oblíbená jídla, ale i o recepty. V prvním díle seriálu se dozvíte, kam si zajít na francouzské, izraelské a slovinské pokrmy.

Leon Marc, velvyslanec Slovinska

1. Bohužel jediná slovinská restaurace Nenasyta v Praze před několika lety zavřela své dveře.

Slovinsko

2. Lidé z bývalé restaurace Nenasyta ale zajišťují zásobování stánku na farmářském trhu na Jiřáku (náměstí Jiřího z Poděbrad). Není to sice nejlevnější záležitost, ale Primož Škerjanec a Meti nabízejí skutečně kvalitní potraviny od známých slovinských farmářů. Najdete u nich salámy a vynikající sýry.

Moje žena a já milujeme slovinský salát, ten se u nás na Slovinsku jí opravdu hodně. A na Jiřáku ho koupíte také. Typický slovinský oběd nebo večeře se podává s velkou mísou salátu (více druhů), který je ochucený olivovým olejem ze slovinské Istrie nebo černého dýňového oleje ze Štajerského regionu. A k tomu se podává víno nebo cider, já preferuji jablečný cider. A jídlo? Naprosto úžasná je potica. A můj nejoblíbenější pokrm je určitě žlikrofi.

Potica (ilustrační foto)

Potica (ilustrační foto)

Alena Pecháčková

Autor

Alena Pecháčkováalena.pechackova@lidovky.czČlánky