13. června 2019 5:56 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Co si dávají velvyslanci, když je přepadne stesk po jejich kuchyni? Nechte se inspirovat

Šakšuka (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Šakšuka (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Hlad po domově v cizí zemi přepadne kdekoho. Jak to řeší ti, kteří žijí v Praze a zasteskne se jim po domově? Server Lidovky.cz oslovil velvyslance, kteří se podělili o tipy na restaurace, na svá oblíbená jídla, ale i o recepty. V prvním díle seriálu se dozvíte, kam si zajít na francouzské, izraelské a slovinské pokrmy.

1. Kam se v Praze (případně v České republice) vydáváte na svou národní kuchyni?

2. Jaký pokrm si nejraději dáváte a proč?

3. Můžete nám poskytnout nějaký tradiční recept vaší národní kuchyně?

Roland Galharague, velvyslanec Francie

1. V Praze je velké množství francouzských restaurací, které nabízejí hostům vynikající gastronomii. Já sám tu ale preferuji spíše českou kuchyni. Rád se seznamuji s novými věcmi a rád poznávám Českou republiku ve všech směrech – k tomu místní gastronomie jednoznačně patří. Česká kuchyně je navíc plná různorodých chutí a pokaždé mě překvapí něčím jiným.

Francie

2. Z jídelního lístku rád vybírám jídla, která jsem ještě neochutnal. Díky tomu si mohu stále rozšiřovat obzory. Z české gastronomie mě samozřejmě zaujaly tradiční knedlíky, svíčková nebo fantastické vánoční cukroví, které Češi vyrábějí dokonce sami doma, a to považuji za skutečné umění. Z francouzské kuchyně mám velmi rád plody moře, ty mi v České republice trochu chybí.

3. Vybrat jen jeden by bylo málo – co člověk, to jiná chuť a preference. Nahlédněte ale na webové stránky Francouzského velvyslanectví v Praze, kde najdete tipy přímo z naší kuchyně: ať už to bude vepřový plátek na houbách, králičí kotleta nebo tradiční crème brûlée, myslím, že si určitě pochutnáte. Každý rok také v březnu organizujeme mezinárodní akci Goût de France/Good France, jejímž smyslem je francouzskou gastronomii přiblížit lidem. Letos se zúčastnily více než dvě desítky restaurací v České republice, které pro své návštěvníky sestavily skvělá menu. Další ročník si určitě nenechte ujít.

Creme brulée.

Creme brulée.

Alena Pecháčková

Autor

Alena Pecháčkováalena.pechackova@lidovky.czČlánky

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!