Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Co udělat k svačině? Dejte šanci lilku, děti si ho v pomazánce zamilují

Jídlo

  4:19
Nevíte, co připravit dětem do školy ke svačině, aby jim chutnala a zároveň byla vyvážená? Server Lidovky.cz připravil ve spolupráci s Pavlínou Mähringovou a Veronikou Břicháčkovou, které napsaly Velkou svačinkovou bichli, seriál plný receptů.

Lilková pomazánka foto: Velká svačinková bichle

„Lilek je zelenina, kterou děti nemají moc rády, protože velmi rychle tepelnou úpravou měkne a chutná rozbředle. V pomazánkách je to ale vítanou vlastností. Dokonalým rozmixováním do pěny získáte lahodnou a lehkou pomazánku, kterou lze různě dochucovat. Nebojte se experimentovat,“radí  říká Mähringová.

A dodává: „Lilková pomazánka je pro opravdové fajnšmekry a je potřeba si s ní trošku pohrát. Pokud ale doma máte rádi lilek, tak dejte této dobrotě šanci. Uvidíte, že se po ní budete všichni jen olizovat a na sváču do školy bude vítána s nadšením.“

Lilková pomazánka

(na 4 porce)

• 1 velký lilek (400 g)

• šťáva z ½ citronu (25 ml)

• 1 vrchovatá lžíce řeckého jogurtu (30 g)

• 1 stroužek česneku (5 g)

• špetka soli (3 g)

• špetka pepře (1 g)

• 2 lžíce olivového oleje extra virgin (40 ml)

• 1 hrst hladkolisté petrželky (5 g)

• 4 rustikální bagetky (4 × 80 g)

Každou porci doplníme

• hrst cherry rajčat

• ½ grepu

Postup: Rozpálíme si troubu na cca 230 °C a lilky zabalíme pěkně pevně do alobalu. Potřebujeme je totiž opéct tak, aby byla šlupka kompletně spečená a vnitřek uvařený. Lilky v alobalu necháme péct přibližně půl hodiny.

Lilky pak opatrně vyndáme z alobalu a rozpůlíme. Zakápneme je hned citronem a pomalu z nich vydlabeme dužinu. Tu pak buď rozmixujeme, nebo jen rozmačkáme vidličkou a smícháme s utřeným česnekem, troškou soli, troškou pepře, olivovým olejem, jogurtem a petrželí.

Vynikající je pomazánka s dobrou bagetkou nebo opečeným chlebem. Skvěle poslouží i jako dip k nakrájené zelenině (mrkvi, okurce nebo celeru). Pokud chcete mít bezlepkovou variantu, vyberte k tomu odpovídající bezlepkové pečivo. 

Velká svačinková bichle

Pája (Pavlína Mähringová) a Veru (Veronika Břicháčková) jsou autorkami Velké svačinkové bichle, kuchařky se 190 svačinkovými recepty, na každý (školní) den jiný. Nemusíte nic plánovat ani vymýšlet, stačí otočit stránku a máte recept na nutričně vyváženou výbornou svačinku ze sezonních surovin. Aby byly recepty opravdu nutričně v pořádku, přizvaly si Pája a Veru ke spolupráci odbornici na výživu Alexandru Košťálovou 

Autor:
Témata: pomazánka, Lilek, recept