17. ledna 2019 6:28 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Čočka na listovém špenátu se žampióny. Veganský pokrm pro pomalejší metabolismus

Čočka na listovém špenátu se žampióny | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Čočka na listovém špenátu se žampióny | foto: Dej tělu šanci

Velmi chutné a rychlé jídlo, máte-li předem připravenou hnědou čočku. Čočka a listový salát se skvěle chuťově doplňují. Toto jídlo je lehké a díky čočce dobře sytí. Pro bílkovinné typy doporučuji zamíchat hrst nadrobené fety, abychom dosáhli vyššího sytícího efektu, nebo přidat plátky restované domácí slaniny. Luštěniny dobře zasytí i rychlé spalovače.

Čočka na listovém špenátu se žampióny

Moje teplá kuchyně je postavená především na jídlech v jedné pánvi, nejlépe woku, nerezové nebo s kameninovým povrchem. Jídla z jedné pánve jsou extrémně rychlá, dobře se vaří v kruhu (podle principů pětielementové kuchyně), výborně se dochucují. 

Základem každého takového pokrmu je sezónní zelenina. Poté stačí přihodit hrst nafermentovaných obilovin a hrst nějaké rostlinné či živočišné bílkoviny. Na závěr bylinky a koření a je hotovo. Solí se vždy až na závěr. V této knize najdete spoustu variací jídel z jedné pánve podle ročního období.


Suroviny:

Oheň: 

  • ½ lžičky kurkumy

Země:

  • 2 hrsti baby špenátu
  • 150 g žampiónů
  • 2 větší mrkve
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje

Kov:

  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • barevný pepř z mlýnku

Voda:

  • 200 g hnědé čočky
  • nerafinovaná sůl

Dřevo: 

  • ½ půl citrónu
  • hrst třešňových rajčátek

Postup: Hnědou čočku dáme do misky, zalijeme vodou a přidáme pár kapek citrónové šťávy. Necháme 24 hodin namáčet, potom propláchneme pod tekoucí vodou. Jestliže je čočka dostatečně měkká (na skus), není potřeba ji vařit. V opačném případě ji krátce povaříme (pozor, nesmí být rozvařená!).

Zeleninu a žampióny dobře promyjeme a očistíme. Mrkev, žampióny a česnek nakrájíme na plátky. Na olivovém oleji restujeme nejdříve mrkev s česnekem. Jakmile je mrkev křupavá, přidáme nakrájené žampióny. Pokračujeme v krátkém restování a jemně opepříme. Zamícháme předem namočenou a případně uvařenou čočku. Přihodíme půlky třešňových rajčátek a přikápneme trochu šťávy z citrónu. Přisypeme kurkumu a přidáme trochu olivového oleje. Zamícháme baby špenát a krátce pokračujeme v restování, podle potřeby přidáme olej. Dochutíme mletým kmínem. Podle chuti osolíme a opepříme.

Co je zdravé restování?
’V této kuchařce se můžete v téměř každém pokrmu připravovaném na pánvi setkat se slovem restování. I když se udává, že restování je zkrácené smažení za vysoké teploty, já restuji vždy šetrně. Pánev si krátce (20 sekund) nahřeji a hned přidávám olivový olej nebo přepuštěné máslo. S množstvím to nepřeháním, 1–2 lžíce olivového oleje nebo přepuštěného másla jsou dostačující. Tuk zahřívám také velmi krátce, 10–20 sekund, záleží na druhu pánve a typu varné desky.

Zdravý trend v restování i pečení je připravovat pokrmy za nižších teplot, např. na indukci do 100 °C, na sklokeramice a plynu je vhodné nastavit teplotu na střední hodnotu. Restujeme vždy tak dlouho, aby si zelenina zachovala svěží barvu a byla křupavá. Protože restování v pánvi je velmi rychlé, doporučuji mít všechny potřebné suroviny předem nakrájené. Čím méně času stráví potraviny na pánvi, tím více živin si zachovají. To platí především pro zeleninu a nafermentované obiloviny, ořechy a luštěniny. Maso samozřejmě potřebuje trochu delší dobu tepelnou úpravu, proto je vhodné s ním vždy přípravu začínat. Při restování přesouváme potraviny v pánvi ze strany na stranu, nemícháme. 

Recept pochází z knihy Dej tělu šanci od Ivany Stenzlové, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

Lidovky.cz