Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Čočka na listovém špenátu se žampióny. Veganský pokrm pro pomalejší metabolismus

Jídlo

  6:28
Velmi chutné a rychlé jídlo, máte-li předem připravenou hnědou čočku. Čočka a listový salát se skvěle chuťově doplňují. Toto jídlo je lehké a díky čočce dobře sytí. Pro bílkovinné typy doporučuji zamíchat hrst nadrobené fety, abychom dosáhli vyššího sytícího efektu, nebo přidat plátky restované domácí slaniny. Luštěniny dobře zasytí i rychlé spalovače.

Čočka na listovém špenátu se žampióny foto: Dej tělu šanci

Čočka na listovém špenátu se žampióny

Moje teplá kuchyně je postavená především na jídlech v jedné pánvi, nejlépe woku, nerezové nebo s kameninovým povrchem. Jídla z jedné pánve jsou extrémně rychlá, dobře se vaří v kruhu (podle principů pětielementové kuchyně), výborně se dochucují. 

Skoncovat se závislostí na cukru je zásadní podmínkou zdraví, říká bioložka

Základem každého takového pokrmu je sezónní zelenina. Poté stačí přihodit hrst nafermentovaných obilovin a hrst nějaké rostlinné či živočišné bílkoviny. Na závěr bylinky a koření a je hotovo. Solí se vždy až na závěr. V této knize najdete spoustu variací jídel z jedné pánve podle ročního období.

Suroviny:

Oheň: 

  • ½ lžičky kurkumy

Země:

  • 2 hrsti baby špenátu
  • 150 g žampiónů
  • 2 větší mrkve
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje

Kov:

  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • barevný pepř z mlýnku

Voda:

  • 200 g hnědé čočky
  • nerafinovaná sůl

Dřevo: 

  • ½ půl citrónu
  • hrst třešňových rajčátek

Postup: Hnědou čočku dáme do misky, zalijeme vodou a přidáme pár kapek citrónové šťávy. Necháme 24 hodin namáčet, potom propláchneme pod tekoucí vodou. Jestliže je čočka dostatečně měkká (na skus), není potřeba ji vařit. V opačném případě ji krátce povaříme (pozor, nesmí být rozvařená!).

Zeleninu a žampióny dobře promyjeme a očistíme. Mrkev, žampióny a česnek nakrájíme na plátky. Na olivovém oleji restujeme nejdříve mrkev s česnekem. Jakmile je mrkev křupavá, přidáme nakrájené žampióny. Pokračujeme v krátkém restování a jemně opepříme. Zamícháme předem namočenou a případně uvařenou čočku. Přihodíme půlky třešňových rajčátek a přikápneme trochu šťávy z citrónu. Přisypeme kurkumu a přidáme trochu olivového oleje. Zamícháme baby špenát a krátce pokračujeme v restování, podle potřeby přidáme olej. Dochutíme mletým kmínem. Podle chuti osolíme a opepříme.

Co je zdravé restování?
’V této kuchařce se můžete v téměř každém pokrmu připravovaném na pánvi setkat se slovem restování. I když se udává, že restování je zkrácené smažení za vysoké teploty, já restuji vždy šetrně. Pánev si krátce (20 sekund) nahřeji a hned přidávám olivový olej nebo přepuštěné máslo. S množstvím to nepřeháním, 1–2 lžíce olivového oleje nebo přepuštěného másla jsou dostačující. Tuk zahřívám také velmi krátce, 10–20 sekund, záleží na druhu pánve a typu varné desky.

Zdravá a chutná. Zelená čočka jako kaviár chudých

Zdravý trend v restování i pečení je připravovat pokrmy za nižších teplot, např. na indukci do 100 °C, na sklokeramice a plynu je vhodné nastavit teplotu na střední hodnotu. Restujeme vždy tak dlouho, aby si zelenina zachovala svěží barvu a byla křupavá. Protože restování v pánvi je velmi rychlé, doporučuji mít všechny potřebné suroviny předem nakrájené. Čím méně času stráví potraviny na pánvi, tím více živin si zachovají. To platí především pro zeleninu a nafermentované obiloviny, ořechy a luštěniny. Maso samozřejmě potřebuje trochu delší dobu tepelnou úpravu, proto je vhodné s ním vždy přípravu začínat. Při restování přesouváme potraviny v pánvi ze strany na stranu, nemícháme. 

Recept pochází z knihy Dej tělu šanci od Ivany Stenzlové, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

Autor:
Témata: Recepty, čočka, jídlo, pokrm

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!