Sobota 25. ledna 2020svátek má Miloš -4 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Čočka na listovém špenátu se žampióny. Veganský pokrm pro pomalejší metabolismus

Čočka na listovém špenátu se žampióny | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Čočka na listovém špenátu se žampióny | foto: Dej tělu šanci

Velmi chutné a rychlé jídlo, máte-li předem připravenou hnědou čočku. Čočka a listový salát se skvěle chuťově doplňují. Toto jídlo je lehké a díky čočce dobře sytí. Pro bílkovinné typy doporučuji zamíchat hrst nadrobené fety, abychom dosáhli vyššího sytícího efektu, nebo přidat plátky restované domácí slaniny. Luštěniny dobře zasytí i rychlé spalovače.

Čočka na listovém špenátu se žampióny

Moje teplá kuchyně je postavená především na jídlech v jedné pánvi, nejlépe woku, nerezové nebo s kameninovým povrchem. Jídla z jedné pánve jsou extrémně rychlá, dobře se vaří v kruhu (podle principů pětielementové kuchyně), výborně se dochucují. 

Základem každého takového pokrmu je sezónní zelenina. Poté stačí přihodit hrst nafermentovaných obilovin a hrst nějaké rostlinné či živočišné bílkoviny. Na závěr bylinky a koření a je hotovo. Solí se vždy až na závěr. V této knize najdete spoustu variací jídel z jedné pánve podle ročního období.


Suroviny:

Oheň: 

  • ½ lžičky kurkumy

Země:

  • 2 hrsti baby špenátu
  • 150 g žampiónů
  • 2 větší mrkve
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje

Kov:

  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • barevný pepř z mlýnku

Voda:

  • 200 g hnědé čočky
  • nerafinovaná sůl

Dřevo: 

  • ½ půl citrónu
  • hrst třešňových rajčátek

Postup: Hnědou čočku dáme do misky, zalijeme vodou a přidáme pár kapek citrónové šťávy. Necháme 24 hodin namáčet, potom propláchneme pod tekoucí vodou. Jestliže je čočka dostatečně měkká (na skus), není potřeba ji vařit. V opačném případě ji krátce povaříme (pozor, nesmí být rozvařená!).

Zeleninu a žampióny dobře promyjeme a očistíme. Mrkev, žampióny a česnek nakrájíme na plátky. Na olivovém oleji restujeme nejdříve mrkev s česnekem. Jakmile je mrkev křupavá, přidáme nakrájené žampióny. Pokračujeme v krátkém restování a jemně opepříme. Zamícháme předem namočenou a případně uvařenou čočku. Přihodíme půlky třešňových rajčátek a přikápneme trochu šťávy z citrónu. Přisypeme kurkumu a přidáme trochu olivového oleje. Zamícháme baby špenát a krátce pokračujeme v restování, podle potřeby přidáme olej. Dochutíme mletým kmínem. Podle chuti osolíme a opepříme.

Co je zdravé restování?
’V této kuchařce se můžete v téměř každém pokrmu připravovaném na pánvi setkat se slovem restování. I když se udává, že restování je zkrácené smažení za vysoké teploty, já restuji vždy šetrně. Pánev si krátce (20 sekund) nahřeji a hned přidávám olivový olej nebo přepuštěné máslo. S množstvím to nepřeháním, 1–2 lžíce olivového oleje nebo přepuštěného másla jsou dostačující. Tuk zahřívám také velmi krátce, 10–20 sekund, záleží na druhu pánve a typu varné desky.

Zdravý trend v restování i pečení je připravovat pokrmy za nižších teplot, např. na indukci do 100 °C, na sklokeramice a plynu je vhodné nastavit teplotu na střední hodnotu. Restujeme vždy tak dlouho, aby si zelenina zachovala svěží barvu a byla křupavá. Protože restování v pánvi je velmi rychlé, doporučuji mít všechny potřebné suroviny předem nakrájené. Čím méně času stráví potraviny na pánvi, tím více živin si zachovají. To platí především pro zeleninu a nafermentované obiloviny, ořechy a luštěniny. Maso samozřejmě potřebuje trochu delší dobu tepelnou úpravu, proto je vhodné s ním vždy přípravu začínat. Při restování přesouváme potraviny v pánvi ze strany na stranu, nemícháme. 

Recept pochází z knihy Dej tělu šanci od Ivany Stenzlové, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

Premium

Pošťák, který vůbec nezvoní. U balíčků z Číny totiž nemusí

Pošta z Číny, ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Lidé si objednávají z čínských e-shopů zboží s bezplatnou dopravou a diví se, že nedostanou balíček do ruky. Pošta má...

Premium

Tři roky od věznění v garáži. Daniel dnes pracuje a stará se o miminko

Daniel Příhoda, jehož v roce 2016 věznil s jeho tehdejší přítelkyní Zdeněk... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Daniela před několika lety unesl vyšinutý Zdeněk Hryščenko. I s jeho kamarádkou Janou. Věznil je několik dní ve...

Premium

Pohádky na odpis: kterým hrozí zákazy a cenzura kvůli korektnosti

Jiří Korn v pohádce Honza málem králem (1977) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zahrajme si na prognostiky. Magazín DNES se zamýšlí nad tím, které nejoblíbenější české vánoční pohádky začnou vadit a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!