Čtvrtek 27. února 2020svátek má Alexandr 0 °C občasný déšť se sněhem Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Čokoládová revoluce: hitem jsou příchutě, degustace a šnupání

Čokoláda - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Čokoláda - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

Svět čokolády prochází revolucí: po trendu co nejlevnější čokolády (některé „čokolády“ v regálech obsahují 80%cukru a jen 1,5%kakaa) se formuje sdružení čokogurmánů, kteří hledají kvalitu.

Začala to společnost Lindt, když v roce 1989 do běžných obchodů dodala první 70% čokolády, třikrát dražší než dosud. Francouzské rodinné čokoládovny (Valrhona, Bonnat či Michael Cluizel) tehdy začaly, stejně jako je tomu u kvalitních vín, pracovat s kakaovými boby pocházejícími z jedné oblasti, či dokonce jedné plantáže.

Ochucená neznamená "s náplní"
Hitem posledních let jsou ochucené čokolády, jejich degustace a snoubení s dobrým alkoholem. "Existují tři druhy chocolatiérů: jedni kakaové boby sami pěstují a chuť tvoří již v procesu zrání na plantáži, druzí nakupují boby a sami je praží a dále zušlechťují a ti třetí, ti hledají různé zajímavé čokolády a podtrhují jejich ráz přidáním koření, květin či bylin," vysvětluje chocolatiér Daniel Syrový.

čokoláda

Sám patří do poslední skupiny - jako jediný na světě míchá jednodruhové čokolády z jedné plantáže s kombinací květin a koření do bodu naprosté harmonie.

Jeho první kolekcí byla v roce 2009 čtyři čokoládová "cédéčka" Choco music pro festival Struny podzimu, pro ten loňský připravil set čtyř čokoládových "singlů". Pro Becherovku zase vytvořil dvě kolekce čokolád s květy a kořením, které ladí s tímto likérem, přičemž použil suroviny jako marocká nana máta a asijský květ jasmínu, které "zasadil" do jednodruhové mexické čokolády.

Belgické pralinky.

"Čokoláda má svoji charakteristickou chuť podle místa původu. Trochu to připomíná terroir u vína - smícháním s dalšími přísadami chuť vyzdvihnu, stejně jako s vínem pracuje vinař," vysvětluje Syrový. A tahle čokoláda opravdu chutná jinak: plně, mnohovrstevnatě, v ústech se vám rozlijí různé chutě a doznívají dlouho potom, co ji polknete.

V tabulce, nebo si raději šňupnete?
Pokud vás čokoláda zajímá nebo rovnou patříte mezi "chocoholiky", praktické informace (Kam na čokoládu) i zajímavosti hledejte na portálu o kvalitní čokoládě www.xococlub.cz. Největší kolekci jednodruhových exkluzivních čokolád nabízí Čokobanka (www.cokobanka.cz). Tady si můžete čokoládu objednat přes e-shop nebo si zamluvit degustaci. V Galerii Harfa v Praze otevřela v listopadu čokoládový butik španělská designérská společnost Cacao Sampaka. Milovníci čokolády z Hradce Králové najdou ve Špitálské 149 salon Jordi’s chocolate.

Komu ochutnávání nestačí, může v pražské Brasserii La Gare (V Celnici 3) zkusit čokoládu i šňupat. Pomocí důmyslného strojku si fouknete do nosu malé množství čokoládového prášku s příchutí malin či zázvoru - a čokoládu cítíte v ústech! Jen si pak nezapomeňte otřít nos.

Premium

Pošťák, který vůbec nezvoní. U balíčků z Číny totiž nemusí

Pošta z Číny, ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Lidé si objednávají z čínských e-shopů zboží s bezplatnou dopravou a diví se, že nedostanou balíček do ruky. Pošta má...

Premium

Tři roky od věznění v garáži. Daniel dnes pracuje a stará se o miminko

Daniel Příhoda, jehož v roce 2016 věznil s jeho tehdejší přítelkyní Zdeněk... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Daniela před několika lety unesl vyšinutý Zdeněk Hryščenko. I s jeho kamarádkou Janou. Věznil je několik dní ve...

Premium

Pohádky na odpis: kterým hrozí zákazy a cenzura kvůli korektnosti

Jiří Korn v pohádce Honza málem králem (1977) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zahrajme si na prognostiky. Magazín DNES se zamýšlí nad tím, které nejoblíbenější české vánoční pohádky začnou vadit a...

7 tipů, jak zatočit se stresem
7 tipů, jak zatočit se stresem

Doba se neustále zrychluje. Často se za celý den nestíháme ani zastavit. Přitom stačí změnit pár návyků a objevit díky nim krásu pomalejšího tempa, relaxaci a prožitek přítomného okamžiku.