Neděle 25. října 2020svátek má Beáta 15 °C skoro jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Čokoládové Velikonoce v Británii. Zkuste upéct autentický dort

Velikonoční čokoládový dort | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Velikonoční čokoládový dort | foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz

Dá se říci, že Velikonoce v Británii jsou vesměs čokoládové. Na rozdíl od našich vařených a barvených vajíček vévodí britským zvykům vajíčka čokoládová. O Velikonoční Neděli se pro děti pořádají doslova „hony na vajíčka“ ( Easter egg hunt), kdy se vajíčka hledají po domě i na zahradě.

K nejčastější  rodinné velikonoční tradici patří zvyk, že se všichni navzájem obdarují čokoládovými vajíčky, která se hned rozbalí a nabízí všem k ochutnání, což symbolizuje pospolitost a soudržnost rodiny.  A tak dlouho před  Velikonocemi jsou obchody doslova přeplněny různými druhy vajíček z té nejlepší čokolády.  Možná je lepší hovořit o čokoládových vejcích, protože čím větší koupíte, tím lepší uděláte dojem. A tak se na Velikonoce v Británii snědí  tuny čokolády. Dokonce i řetězce supermarketů očekávají  zvýšení zisku právě podle úspěšnosti prodeje velikonočních čokoládových vajec. 

Na velikonočním stole se v Anglii musí objevit sváteční dort. Často to bývá tradiční Simnel Cake, lehký ovocný dort s rozinkami a mandlemi, zdobený marcipánovou polevou a jedenácti marcipánovými kuličkami po jeho obvodu, které symbolizují apoštoly, ale bez Jidáše. Dortem uctívaly děti své rodiče při jejich tradiční návštěvě o čtvrté postní neděli.
Britové však milují čokoládové dorty, mezi nejoblíbenější patří ty z velmi tmavé čokolády, s oříšky,  často i bez mouky – Britové si tedy pochvalují, že jsou vlastně zdravé, bez čokolády si jednoduše Velikonoce neumí představit.

Velikonoční čokoládový dort

Nechte se inspirovat a  zkuste si na Velikonoce také upéct čokoládový dort. Ne však jen tak ledajaký, ale sytý, s mandlemi a polevou z bílé čokolády. Použijte na něj tu nejkvalitnější hořkou čokoládu a nejtmavší kakaový prášek. Místo tradičního krému jen rozpusťte bílou čokoládu s máslem. Pokud právě bílá čokoláda nepatří mezi vaše favority (zcela logicky to není čokoláda, když není z kakaa), vězte, že tady se musí použít. Báječně sladí chutě hořké čokolády a kakaa. Výsledkem bude sváteční dort s výraznou čokoládovo-oříškovou chutí.

Ani při zdobení se fantazii meze nekladou, můžete korpus jen nakrájet a slepit jako sendvič krémem, střídání tmavého korpusu a bílé polevy dodá dortu charakter a navíc můžete říkat, že zdobíte dorty jako Angličanky (tak, aby to dalo co nejméně práce, takže jako sendviče), anebo můžete klasicky krémem potřít i strany hotového dortu a nechat vyznít tmavobílé pruhování až při nakrojení. Dort můžete zdobit kakaovým práškem, tím mu dodáte cappuccinový efekt, anebo jen krémem a barevnými vajíčky. Kdo by odolal takovému čokoládovému pokušení? Určitě nejenom i ti, jež jsou čokoládou úplně posedlí.

Velikonoční čokoládový dort s mandlemi

Pro lepší efekt zkuste dort udělat spíše do výšky, takže použijte dvě menší formy o průměru 20 cm a výšce 4 cm. Slepujte a zdobte bílou čokoládou s máslem. Lehce posypané kvalitním kakaem vytvoří dojem pravého cappuccina.
Ingredience pro 16 porcí
Na čokoládové korpusy:

  • 175 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 175 g mletých mandlí
  • 110 g kvalitního kakaového prášku
  • 1 lžička instantní kávy
  • 225 g změklého másla
  • 350 g pískového cukru
  • 100 g tmavé 70 % hořké čokolády
  • 4 velká vejce
  • špetka soli


Na krém z bílé čokolády:

  • 400 g bílé čokolády
  • 250 g změklého másla
  • 75 g moučkového cukru
  • kakaový prášek na posypání
Velikonoční čokoládový dort

Postup: Nejdříve předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 170 °C , plyn na stupeň 4. Vyložte dno dortové formy papírem na pečení a okraje vymažte máslem. Do mísy prosijte mouku, přidejte prášek do pečiva, jemně nastrouhané mandle a špetku soli. V menší  misce rozpusťte v 250 ml studené vody, kakao a instantní kávu. Připravte si skleněnou mísu nad horký hrnec a v páře rozpusťte na kostičky nalámanou hořkou čokoládu, nechte lehce zchladnout.

Ve větší míse utřete nejlépe elektrickým mixérem změklé máslo a cukr do běla a postupně přidávejte lehce rozšlehaná vejce. Můžete přidat i trochu mouky, pokud by se zdálo, že by se směs mohla srážet. Pak pomalu postupně přidávejte změklou čokoládu, mouku a kakaovou směs. Hladké těsto rozdělte do dvou forem a dejte péct asi 35 -40 minut. Zkoušejte, zda je korpus upečený, zda je pevný a vrací se zpět do svého tvaru, popřípadě použijte špejli na zkoušku zda je dort propečený. . Nechte vychladnout. Po vystydnutí ostrým nožem rozkrojte každý korpus tři poloviny.

Mezitím si připravte krém z bílé čokolády. Nejdříve nahřejte nalámané kousky čokolády nad párou a odstavte, nechte mírně vychladnout. Poté postupně mixérem ušlehejte s přidaným změklým máslem a moučkovým cukrem. V případě, že krém je příliš teplý, nechte v ledničce mírně zchladit. Po vychladnutí spojujte placky čokoládového korpusu a krému na sebe. Do jemného sítka dejte trochu kakaového prášku a lehce posypte. Můžete i celý dort pokrýt krémem, přidejte však ještě polovinu rozpisu na krém. Nakonec ozdobte velikonočními vajíčky.

Neschopní ať zkrachují a pražská smetánka čte knihy, vzkazuje prezident

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Česká republika se potýká s rekordními nárůsty potvrzených případů koronaviru, vláda zavádí mimořádná opatření a...

Umírají lidé, kteří mohli žít, říká lékař a spoluautor výzvy Jiří Sagan

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jedním ze tří autorů výzvy k ­lidem, aby dodržovali hygienická opatření, a zároveň žádající některé lékaře, ať je...

Svou sportovní kariéru považuji za ztrátu času, hodnotí minulost Hlaváčová

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Držitelka světového rekordu v přeplavání kanálu La Manche pokořila řadu dalších met a získala spoustu významných...