Cukrárnu otevřela rodinná firma manželů Poštulkových, která se specializuje na výrobu tvarůžkových moučníků tři roky. Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem.
"Tvarůžky k Lošticím neodmyslitelně patří. Společnost A. W., jediného výrobce pravých olomouckých tvarůžků na světě, máme takříkajíc za humny. Zájem o naše slané moučníky roste. Očekáváme, že tomu tak bude i v budoucnu," řekla Zdeňka Poštulková.
Tvarůžkové speciality firma dosud nabízela například na farmářských trzích. "Vždy jsme se ale snažili propagovat Loštice. Věřím, že cukrárna u nás podpoří rozvoj gastro turistiky," uvedla Poštulková. Doplnila, že návštěvníci provozovny si v cukrárně, která sídlí v Komenského ulici, mohou koupit tvarůžkové šátečky, kremrole, koláče, vdolky, dorty, rolády, řezy, lokše či štrúdl.
Výrobě tvarůžkových moučníků se rodinná firma věnuje tři roky. "Z tvarůžek určitě naše babičky vyráběly různá jídla. Ze starých receptů ale nevycházíme, vymýšlíme je sami. Například dnes jsme představili tvarůžkový koktejl," řekla Poštulková.
Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Historie prvních tvarůžků na Hané spadá do 15. století. Tehdy se ale v tamních vesnicích oproti dnešnímu strojovému zpracování vyráběly z kyselého tvarohu a soli ručně.
Tvarůžky loštické firmy A. W. získaly zhruba v polovině roku 2010 chráněné zeměpisné označení Evropské unie. Češi o zařazení tvarůžků na unijní seznam bojovali šest let. Proti se v minulosti ostře stavěli Němci a Rakušané.