Středa 27. ledna 2021svátek má Ingrid 1 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Cukrovinky lze dnes dělat stejně jako před staletími. Bez přísad

Zákusky - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Zákusky - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

PRAHA Tradiční cukrářské recepty ze zaprášených kuchařských knih Marie Dobromily Rettigové či jejích současníků neztratily podle jejich následovníků kouzlo pro mlsné jazýčky konzumentů ani po staletích.

"Pořád je nejlepší cukroví bez prášků a ztužovačů," řekl pražský cukrář Jiří Nosál. "Vezmeme kopu vajec, mléko, máslo - stejně jako před lety. Zákazníci si mohou vyzkoušet, že takto vyrobené zákusky nejdou na tloušťku a necítí se po nich přeslazeni," konstatoval Nosál.

"Také čokoláda musí být správná. Nesmí být jenom hořká nebo sladká," míní Nosál. "Musí mít v sobě spoustu dalších chutí. Stromky a rostlinky kolem plantáže na kakaových bobech zanechaly svou stopu a čokoláda musí být udělána tak, aby se v ní neztratila," prohlásil.

Právě takovou hořkou i bílou čokoládu použili profesionálové z cukrárny Saint Tropez, v níž Nosál působí, na svou velikonoční specialitu - vejce ve stylu slavného klenotníka Fabergého. Umělec v 19. století vytvářel ze zlata a drahokamů klenoty ve tvaru vejce pro ruské cary. Pražští cukráři se jím nechali inspirovat pro svůj výrobek z čokolády, mezi surovinami nechybí ani zlato.

Vejce vážící asi čtvrt kilogramu a vysoké přes 15 centimetrů obsahuje plátky 24karátového zlata. Náklady na jeho výrobu byly přes 5000 korun, zlato stálo polovinu. "Vajíčko je i se zlatem poživatelné, takže někdo může vyzkoušet, jak zlato chutná," konstatoval Nosál. Možnost ochutnat neobvyklý pokrm bude mít některý ze zákazníků cukrárny, jehož jméno cukráři vylosují na Velikonoční pondělí.

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...