Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Darujte k Mikuláši vlastní bonbony. Přinášíme recept na sladké trio

Jídlo

  6:15
PRAHA - Nadělte dětem originální sladkosti k Mikuláši! Vyrobte domácí cucavé bonbony, čokoládové pralinky nebo marchmallows. Server Lidovky.cz přináší tři recepty, které zaručeně vykouzlí všem, a především těm nejmenším, sladký úsměv na tváři.
Sladkosti. Ilustrační foto.

Sladkosti. Ilustrační foto. foto: Shutterstock

Vyparáděné marchmallows

  • 3 sáčky želatiny v prášku
  • 60 ml vody
  • 400 g cukru krystal
  • 160 ml zlatého sirupu
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 150 g čokolády na vaření
  • 20 ztuženého tuku
  • barevné cukrové posypy

Postup: Připravte želatinu dle návodu na obalu. V malém hrnci smíchejte cukr, zlatý sirup a vodu. Vše přiveďte k varu a nechtě asi minutu provařit. Poté zhruba 10 minut šlehejte ručním elektrickým šlehačem. Skončete až směs zdvojnásobí svůj objem a krásně zbělá. Odstavte z plotny a vmíchejte vanilkové aroma.

Směs rovnoměrně rozetřete na plech vyložený nejlépe silikonovým plátem nebo alespoň potravinářskou fólií. Směs nechte půl dne odležet. Poté ji nakrájejte nožem nebo vykrajujte libovolné tvary formičkami na cukroví.

Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni společně se ztuženým tukem. Hotové marchmallows napíchněte na špejli a namáčejte v čokoládě. Obalujte v nejrůznějším cukrovém posypu nebo v  posekaných oříšcích.

Zdobené bonbony marchmallow. Ilustrační foto.

Cucavé smetanové bonbony

  • 380 g cukru
  • 350 ml smetany
  • 3 lžíce stolního oleje
  • 80 ml medu
  • červené potravinářské barvivo

Postup: Olejem vymažte plech. V hrnci se silným dnem zahřejte pomalu smetanu s medem a cukrem. Prohřívejte směs na nízkou teplotu a míchejte tak dlouho, dokud hmota nezhoustne a nebude hladká.

Odstavte hrnec z plotny a přidejte potravinářské barvivo. Poté ihned nalijte směs na připravený plech. Až částečně vystydne, nakrájejte hmotu nožem na malé čtverečky. Nechte bonbony zcela vychladnout.

TIP: Do cukrovo-smetanové směsi můžete přidat libovolné aroma a upravit si chuť výsledného cukrátka.

Cucavé smetanové bonbony. Ilustrační foto.

Čokoládovo pralinky s ořechovou náplní

  • 300 g čokolády na vaření
  • 5 lžic kondenzovaného mléka
  • lískové ořechy

Postup: Rozehřejte 200 g čokolády ve vodní lázni. Nechte ji trochu zchladnout. Namáčejte do ní štěteček a vymažte libovolnou silikonovou formu na bonbony. Dejte chladnout do lednice. Mezi tím si připravte náplň.

Rozehřejte si v jiné nádobě zbývajících 100 g čokolády. Až trochu zchladne, smíchejte ji s kondenzovaným mlékem a vsypte trochu posekaných lístkových ořechů. Směsí plňte připravenou formu. Dejte opět do lednice, aby vše opět ztuhlo. Po chvíli zarovnejte formičku po okraj zbytkem čokolády. Hotové bonbony nechte alespoň dvě hodiny pořádně ztuhnout. Poté je vyklopte.

TIP: Pralinky můžete plnit také marcipánem.

Čokoládové pralinky. Ilustrační foto.