20. srpna 2018 6:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Dáte si sýrovou, šunkovou nebo majonézovou? Nejzvláštnější zmrzlinové chutě podle Daily Mail

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Ta fotka není špatně upravená, zmrzlina na ní je opravdu černá. V pražském... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ta fotka není špatně upravená, zmrzlina na ní je opravdu černá. V pražském... | foto: Yan Renelt, MAFRA

LONDÝN Nic není lepším symbolem léta, než nějaký ten kopeček čokoládové, vanilkové, pistáciové nebo... majonézové? Jistě, díky experimentování cukráren za posledních sto let vznikly některé skvělé a ještě lepší příchuti. Ovšem během posledních pár let jakoby se prodejny zmrzliny po celém světě předháněly, kdo vymyslí nejšílenější, nejméně pravděpodobné, nejméně očekávané příchuti, napsal zpravodajský server Daily Mail.

Letos v létě tak mohou zmrzlinoví dobrodruzi vyzkoušet například kopečky sýrové zmrzliny v New Yorku, anebo variaci s avokádem a kajenským pepřem v Maine. Ovšem zmrzlina, která si vysloužila asi největší zájem - přinejmenším novinářů - vznikla ve skotském Falkirku; je z majonézy a například list Washington Post ji uvedl pod titulkem: Ano, Hellmans nám zmrznul. Ovšem není to jediná podivná příchuť, kterou tu můžete ochutnat. Ve Falkirku nabízejí například i zmrzlinu s příchutí energetického nápoje Monster.

Se sýrovými zmrzlinami jako by se letos roztrhl pytel. Krom zmrzliny ze švýcarského sýra, kterou v limitované edici nabízela cukrárna Oddfelows Ice Cream v New Yorku, jejich kolegové v Davey’s Ice Cream ve stejném městě nachystali na letošní srpen specialitu ze sýra feta smíchaného s domácím kvajávovým krémem a kořeněnou drobenkou. Nabízejí také zmrzlinu se sýrem brie, v troubě pečeným česnekem a kousky briošek.

Chutí máme na vybranou - a ani kyselé nemusí být stranou. Proto se v řadě cukráren ve Spojených státech experimentuje se zapracováním nakládaných okurek nejen do zmrzliny, ale i do dalších sladkých dezertů.

Avokádo a kajenský pepř

V podniku Rococo Handcrafted Ice Cream, který má v americkém státě Maine tři podniky, nabízejí všechny klasické příchuti zmrzliny - a také několik experimentů, které jsou dílem místních cukrářů. Mezi unikátní položky na menu rozhodně patří jasně zelená zmrzlina z avokáda s kajenským pepřem. Z dalších nezvyklých příchutí nabízejí rozmarýnový karamel s olivovým olejem, kozí sýr s whisky a fíkovým kompotem či banánovou zmrzlinu s feferonkami.

Podnik Cow’s Brow Creamery vznikl ve Fredonu v New Jersey v roce 2013 a krom klasiky, jako je třeba jahodová zmrzlina, nabízí i neobvyklé příchuti. V současnosti mezi ně patří například zmrzlina s chutí rajčatového koláče s oreganem, drcenými červenými papričkami, kmínem a černým pepřem. A na počest newjerseyské klasiky nabízejí i zmrzlinu s šunkovou příchutí.

V cukrárně Mallard Ice Cream v Bellinghamu ve Washingtonu si sice nemůžete dát kopečky zmrzliny se zlatem a myrhou, ale zato můžete vyzkoušet zmrzlinu s vůní kadidla - tedy aromatických pryskyřic známých z Bible. A pro koho by byla příliš extravagantní, může zkusit například zmrzlinu z čerstvého avokáda nebo čerstvé bazalky. V minulosti tu ovšem testovali třeba také kmínovou zmrzlinu s kurkumou, mátovou s ostrými papričkami či kmínovou se zakysanou smetanou.

ČTK
  • 0Diskuse




Rozdáváme 32 lahví z nové řady Canpol Babies. Přihlaste se o tu svoji
Rozdáváme 32 lahví z nové řady Canpol Babies. Přihlaste se o tu svoji

Soutěžte o dětskou lahvičku Canpol Babies. Je to snadné!

Najdete na Lidovky.cz