Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

DAVID: Co všechno je obsaženo v cenách jídla a pití aneb Porce za 200 korun není drahá

Jídlo

  5:55
Restauratéry zatěžuje nadměrná legislativa a neustálé zdražování všech nákladů. Od cen vstupních potravin, pronájmů až po ceny energií, vody a plynu. Hosty naopak tíží zvyšující se ceny jídel a nápojů.

Radek David foto: Archiv Radka Davida

Pojďme tedy nahlédnout, co vše musí být započítáno při tvorbě ceny. Nejprve to jsou náklady na vybudování provozovny, její schválení a uvedení do provozu, ale také každodenní nebo měsíční náklady.

Tak začínáme.

  • pronájem prostor nebo koupě
  • oprava prostor stavební firmou
  • návrhář nebo architekt na uzpůsobení prostor pro provozovnu
  • vytvoření interiéru a vybavení stoly, židlemi, barem a atd.
  • HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) systém stanovující kritické kontrolní body, nástroj pro zajištění zdravotní nezávadnosti potravin
  • registrace ochranné známky
  • vybavení restaurace nábytkem a technologiemi (klimatizace, vytápění, atd.)
  • vybavení kuchyně spotřebiči a malými spotřebiči (roboti, mixéry, nářezový stroj, atd.)
  • vybavení kuchyně a obsluhy – kastroly, talíře, skleničky, příbory a atd. 
  • pojištění restaurace
  • elektřina
  • voda
  • plyn
  • revize plynu
  • revize elektrospotřebičů
  • revize hasících přístrojů
  • odvoz tříděného odpadů – papír, plast, sklo, směsný odpad a použitý olej
  • telefon
  • webové stránky a prostor na serveru
  • sociální sítě - Facebook, Instagram, Twitter a člověk, který to plní informacemi a komunikuje s fanoušky
  • platba OSA (Ochranný svaz autorů) - zastupuje autory, textaře a hudebníky
  • Intergram – zastupuje interprety a výrobce zvukových a obrazových záznamů
  • nákup pracovního prádla zaměstnanců
  • nákup restauračního prádla - ubrusy, utěrky, a tak dále
  • praní pracovního a restauračního prádla
  • čistící prostředky do myček na nádobí, WC, na úklid prostor a desinfekci
  • opravy spotřebičů a všeho, co upadlo, utrhlo, rozbilo se
  • počítačový program na markování, skladovou evidenci a platba za licenci
  • bezpečnostní agentura, pokud máte elektronickou ochranu majetku
  • fotograf
  • marketing
  • PR
  • náklady na zásobování – pohonné hmoty
  • firemní auto - silniční daň a servis
  • zahradnice (pokud máte zahradu)
  • mzdy zaměstnanců se všemi odvody
  • účetnictví a vedení učetnictví
  • platby za různá školení zaměstnanců
  • fond na opravu restaurace / - jednou za 3-4 roky malování, popřípadě změna interiéru
  • náklady na nákup potravin
  • náklady na nákup nápojů a kávy
  • daně

Není toho málo a určitě jsem na něco zapomněl. Matematika je neúprosná.

Jídlo za 600-800 Kč může koupit 5 % potencionálních hostů, skládá se z osmi a více komponentů, připravuje ho x kuchařů a restaurace se otočí jednou za oběd nebo večeři. Jídlo za 300 Kč může koupit 30 % potencionálních hostů, skládá se pouze ze čtyř komponentů, připravují ho třeba jen dva kuchaři a restauraci lze otočit i dvakrát během obědů nebo večeří.

Jídlo za 150 Kč může koupit 70 % potencionálních hostů, skládá se pouze ze 2-3 komponentů, připravují ho třeba jen dva kuchaři a restauraci lze otočit x krát za oběd nebo večeři, pokud kuchaři zvládají.

Ještě pořád si myslíte, že jídlo za 200 Kč je drahé?

Autor: