Pátek 25. září 2020svátek má Zlata 16 °C občasný déšť Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

DAVID: Service charge alias servisní poplatek. K čemu je a proč ho platit?

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Radek David | foto: La Veranda

Servisní poplatek je vlastně tip, který je automaticky přičtený k vašemu účtu při návštěvě restaurace, kavárny nebo cukrárny. Funguje to hodně v Anglii, začíná se to prosazovat v USA, kde to zlehčilo život obsluze, hostům a majitelům. Začíná se to dokonce prosazovat i v Evropě. Dokonce i u nás.

Akorát u nás zatím není servisní poplatek povolený. Některé restaurace ho sice zmiňují v menu u skupin - s tím, že když je více než x osob účtuje se service charge x %. Náš zákon o ochraně spotřebitele, říká: „Zákazník musí být seznámen s cenou konečnou zahrnující veškeré daně a poplatky.“

Jak to funguje v zahraničí?

Každá restaurace si zvolí přesnou výši service charge. Nevím jestli to není v zahraničí předem nastaveno. Výše procent musí být uvedeno v menu. A to i na webových stránkách restaurace. Člověk pak není překvapen při placením účtu, když se objeví částka, se kterou dopředu nepočítal. Částka se automaticky přičte k celkové výši jeho účtu. Odpadá tím nedopatření s cizinci, kteří neznají jak to chodí v té či oné zemi. Nevědí, jestli nedali moc nebo málo, či neurazili číšníka, tím že mu dali tip. 

Radek David

Jako jeden z prvních špičkových šéfkuchařů objel celou řadu českých farem a implementoval jejich produkty do restaurací La Veranda Praha a Babiččina zahrada v Průhonicích. Nyní se stará ještě o The Bistro. Do toho 8x ročně odlétá na Ukrajinu, kde vytváří menu pro restauraci La Veranda a síť 6 restaurací Fajna familia. Kuchařskou kariéru začal po vojně v hotelu Adria Praha, restauraci Rybí trh a hotelu Radisson SAS Alcron Praha. Jeho srdcová záležitost je restaurace La Veranda, která je doporučovaná Michelinem. Je otevřená už 17 let a připravuje zde moderní světovou kuchyni s asijským dotekem. Každoročně odjíždí na pracovní stáže do zahraničí. Už měl možnost vařit v Provence v restauraci La Chassagnette, v Piemontě v restauraci Violetta, v Londýně prošel restaurace Dinner by Heston Blumenthal, Marcus, Story, Typing Room, Pied a Terre, Alyn Williams at the Westbury, L´Autre Pied, Ametsa with Arzak instruction, The Ledbury, Latium, atd.

Podílel se jako autor na knihách Bio menu, Sexy moderní česká kuchyně a spolupracuje na knihách s Romanem Vaňkem z Prakulu, kde i jako lektor školí.

Rád předává zkušenosti a dělí se o ně na veřejném facebookovém profilu a svých webových stránkách.

Což nejvíc platí v USA, kde se automaticky dává 10-20 %, v lepší restauraci nebo dvojnásobek místní daně. Berte to tak. Číšníci tam dělají opravdu za minimální mzdu a jsou závislí na tipech.

Jsou restaurace, které díky service charge vydělávají zaměstnancům na mzdy. Dostávají pouze základ nebo minimální mzdu a zbytek je ze service charge. Když si spočítáte třeba 50 hostů x 100 liber + 12% service charge x 30 dni tak je to zajímavá suma. Samozřejmě neznám procento po zdanění a jestli se to daní jinou daní než daní z příjmu.

Zdá se vám to správné?

Z pozice spokojeného hosta je to O.K. Je rozumné, že se tip dělí mezi personál celé restaurace nebo předem nastavených pravidel v restauraci. Pořád je v Česku nešvar dělení tipů mezi kuchyň a servis.

Z pozice nespokojeného hosta to není v pořádku platit service charge. Můžete si stěžovat nebo dokonce částku za service charge neplatit. Zažil jsem to jako host. Odpočítal jsme částku za service charge od konečného účtu a nezaplatil jsem ji.

Z pozice číšníků si myslím taky že je to v pořádku. Je spousta fórů na Facebooku, kde číšníci popisují zážitky s hosty a jak je ohodnotili. Dokonce jsem četl, jak o svatební hostině, kolem které běhalo pět lidí ze servisu dostali tip slovy padesát korun. Z pozice kuchařů, je to určitě super, když ví o odměně od zákazníka.

Z pozice majitele? Má přehled, jak se dělí tato částka mezi personál a odpadají v kolektivu rozbroje nebo skryté války či naschvály.

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tajemství zlatých adres. Pražská vila za půl miliardy je na prodej

Vila Na Zátorce 13 (Praha, 26. července 2020) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Mohutná, ale v rámci okolní zástavby celkem nenápadná cihlová stavba v srdci diplomatické čtvrti pražské Bubenče je...

Kůže je zrcadlem vnitřních chorob, říká lékař. Jaké nemoci může ukázat?

Petr Arenberger, kožní lékař a ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Vyrážka s pupínky, puchýřky i problémová pigmentová znaménka dokážou pěkně znepříjemnit život, ale mohou být také...

Jak se dělá byznys za miliardy. Agent Paska o přestupu Součka i dalších

Pavel Paska | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jak se zrodil rekordní přestup záložníka Součka do Anglie? Kam asi tak půjde střelec Schick? Co očekává od zázračného...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!