Mnohým ovšem kapr nevoní a o štědrovečerní hostině dávají přednost řízku, lososu nebo krevetám. Přicházejí tím však o ledacos: kapří maso je mimořádně zdravé, lehce stravitelné, s minimem tuků a navíc pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Čtěte také: |
Hlavním důvodem, proč dát kaprovi ještě jednu šanci, je překvapivá
Jak naporcovat kapraMáme připravenou celou rybu Oddělíme hlavu a podél kostí odkrojíme celý filet. Zbylou část ryby otočíme a odkrojíme druhý filet. Z obou filetů odkrojíme ploutve. |
Půl kila rybích filet osolíme, potřeme olivovým olejem, vložíme do pekáče, lehce pokropíme bílým vínem a na chvíli dáme stranou. Pak osmahneme nakrájenou papriku s cibulí, přihodíme nasekanou petrželku, dochutíme pepřem a solí a na mírném ohni ve stejné pánvi rozehřejeme asi 20 dkg nastrouhaného čedaru nebo eidamu. "Klidně můžeme promixovat více druhů sýrů dohromady," upozorňuje Hušek. Nakonec ještě přidáme zakysanou smetanu, zhruba 150 ml vína a mícháme, až vznikne konzistentní tekutá omáčka.
Obsah pánve vlijeme do pekáčku s kaprem - filety musí být ponořené -a dáme asi na půl hodiny do trouby předehřáté na 160 °C. "Na závěr rybu ještě posypeme parmazánem, a pečeme asi čtyři minuty dozlatova," dodává kuchař. Servírujeme s brambory nebo s chlebem a nesmí chybět bílé víno.
Co nabízejí sladkovodní fast foody
Zajímavé recepty na zpracování kapra s názornými fotografiemi najdete na webu www.cz-ryby.cz. Další informace včetně kontaktu na pražské sádky v Lahovicích (naproti dostihovému závodišti v Chuchli), kde celoročně seženete čerstvé ryby, objevíte na stránkách www.trebonskykapr.cz.
Ostatně jihočeská Třeboň je rájem sladkovodních ryb. K vyhlášeným podnikům patří restaurace Šupina a Šupinka (www.supina.cz). Ale snad každý zdejší podnik nabízí svoje rybí speciality. Skvělé kapří hranolky servírují třeba u Bílého jednorožce (www.bilyjednorožec.eu), kousek za Svineckou branou. Malebná restaurace s výbornou kuchyní je v penzionu U Míšků (www.misek.cz).
Zcela v souladu s moderními trendy vznikají dokonce sladkovodní fast foody. V Plzni (V Šipce 10) se loni otevřel rybí gril U Rybaříka (www.urybarika.cz). Skvělé kapry, candáty, pstruhy, rybí guláše anebo polévku halázslé připravují z čerstvých surovin z Klatovského rybářství. Najíst se i nakoupit chlazené rybí filety můžete také v bistru Rybenka (www.rybenka.cz) v brněnské obchodní pasáži Sfinx.