Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Den palačinek bez výčitek. Čokoládové anebo s banánem a karamelovou polevou?

Jídlo

  6:08
V úterý nastane Den palačinek. Není to nějaký komerční výmysl nenasytných supermarketů, jak navíc prodat tuny cukru, čokolády, mouky, hektolitry javorového sirupu, a dokonce i pořádnou várku pravé anglické slaniny. Byť v konečném důsledku to vlastně každoročně tak dopadne.

Palačinky s domácí karamelovou omáčkou foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ

Den palačinek je pohyblivý svátek spojený s masopustním úterým a Popeleční středou, kdy křesťané drží před Velikonoci půst a před jeho začátkem si užijí sladké chvíle s rozličně připravenými palačinkami. Před půstem si můžeme klidně dopřát pořádnou mísu palačinek ať už klasicky připravených nebo čokoládových, s borůvkami, javorovým sirupem a v neposlední řadě i těch amerických se slaninou.

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii. Je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě.

Dagmar Heřtová je gastronomická novinářka a foodblogerka stránek s názvem Taste Journey.cz, což volně přeloženo znamená “hledání chutí”. Píše o jídle, nových trendech a restauracích. Znovuobjevila pro Čechy kadeřávek, potočnici lékařskou ( vodní řeřichu) a rychlenou rebarboru. Miluje Yiengar jogu a běh.  

Dagmar Heřtová

Já jsem letos zvolila čokoládové palačinky s čokoládou, ano zní to bláznivě a k tomu nadýchané palačinky s banánem a karamelovou polevou. Oboje jsou opravdovým chuťovým zážitkem zvláště při pomyšlení, že bychom se měli v dalších dnech postit.

Snadná příprava, jednoduché suroviny

Příprava palačinek je snadná a udělá si je doma každý z nás. Stačí mléko (nebo podmáslí), hladká mouka a vejce, některé recepty doporučují cukr a rozpuštěné máslo. Někdy se přidává prášek do pečiva nebo jedlá soda, palačinky budou nadýchanější. Na těsto používám částečně i špaldovou mouku, má oříškovou příchuť, ale jinak běžná hladká mouka stačí. Některé recepty tvrdí, že těsto nepotřebuje odležet, takže se hned můžete pustit do smažení.

Pánev by měla být středně rozehřátá, kvůli dosažení lahodné chuti se používá máslo, ale umí se přepálit, tedy chce to hlídat. Při smažení dobře podrží teplotu jemný olej ze zrníček hroznového vína, já ho s čistým svědomím doporučuji.

Při zdobení nechte volný průchod vaší fantazii, je dovoleno cokoliv. Tak si letos užijte sladký Den palačinek a bez výčitek, následný půst vše srovná!

Čokoládové palačinky s čokoládovou polevou

Na těsto:

  • 100 g světlé špaldové mouky
  • 75 g hladké mouky
  • 2 vrchovaté lžíce kakaového prášku
  • 1/2 malé lžičky prášku do pečiva
  • špetka mořské soli
  • 50 g jemného světlého třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 275 ml plnotučného mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • asi 50 g nesoleného másla na smažení

Na čokoládovou polevu:

  • 150 g hořké čokolády (min. 70 % kakaa)
  • 100 ml smetany (min. 33 % tuku)
  • 25 g nesoleného másla
  • 2 lžíce jemného světlého třtinového cukru
  • čerstvé ovoce (maliny a majakura) na ozdobu

V míse smícháme sypké suroviny, mouku, kakao, prášek do pečiva, špetku soli. Ve vyšší odměrce si odměříme mléko a přidáme vejce, vanilkový extrakt a vše metlou lehce vyšleháme. Nalijeme do mísy se sypkými surovinami a důkladně vše smícháme v hladké těsto.

Rozpálíme větší pánev a ztlumíme teplotu na střední stupeň. Na pánev dáme kousek másla, jakmile se začnou tvořit bubliny, odměříme těsto a vytvoříme stejně velké palačinky o průměru asi 10 cm. Smažíme stále na středním ohni asi 2-3 minuty na každé straně, dokud nejsou hotové. Přendáme na talíř a udržujeme v teple.

Čokoládové palačinky ozdobené malinami

Připravíme čokoládovou polevu. V kastrolku rozpustíme nalámanou čokoládu, přidáme smetanu, cukr, máslo a špetku soli a mícháme, dokud se směs nerozpustí. Pozor, nesmí se vařit. Poté přidáme 3 lžíce horké vody a čokoládovou polevu dokonale vyšleháme do hladka.

Na talíř naaranžujeme teplé palačinky, polijeme je horkou čokoládovou polevou a ozdobíme čerstvými malinami a majakurou.

Palačinky s banánem a karamelovou polevou

Na těsto:

  • 150 g světlé špaldové mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 vejce
  • 280 ml podmáslí
  • asi 50 g nesoleného másla na smažení
  • 2 malé banány na servírování

Na karamelovou polevu:

  • 75 g nesoleného másla
  • 100 ml smetany (min. 33 % tuku)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky vločkové mořské soli

Nejdříve připravíme těsto na palačinky. V míse smícháme sypké přísady, tedy mouku, cukr, sodu a špetku soli. Uděláme důlek, přilijeme podmáslí a přidáme vejce. Vše smícháme do hladka, nejlépe ručním mixérem, a necháme asi 30 minut odpočívat.

Palačinky s banány a karamelovou polevou

Mezitím si připravíme karamelovou polevu. V hrnci na mírném ohni rozpustíme máslo, poté přidáme cukr, který za stálého míchání necháme rozpustit. Pokud se cukr a máslo oddělí, nevadí, zpátky se spojí po přidání smetany. Stále mícháme asi 4 minuty, dokud směs nezíská zlatavou barvu. Stáhneme z ohně a přidáme smetanu, vanilku a máslo.

Rozehřejeme pánev a na mírném ohni rozpustíme kousek másla. Postupně ze stejných dávek těsta smažíme jednotlivé palačinky asi o průměru 12 cm. Smažíme na mírném ohni, jakmile se na těstě vytvoří bublinky, otočíme a smažíme další 2-3 minuty. Hotové palačinky uchováváme v teple. Když jsou všechny hotové, poklademe je na sebe na talíř. Ozdobíme banánem nakrájeným na kolečka a přelijeme karamelovou polevou.

Autor: