Čokoládový termix
- 200 g smetany na šlehání *
- 100 g hořké vysokoprocentní čokolády *
- cca 50 g sladidla * (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)
- 250 g tučného měkkého tvarohu
Postup: Smetanu v hrnci zahřejte téměř k varu. Stáhněte teplotu a za stálého míchání nechte v horké smetaně rozpustit rozlámanou čokoládu. Trošku čokolády si můžete nechat stranou na závěrečné ozdobení (na 5 porcí stačí cca 10 g). Až bude čokoláda dokonale rozpuštěná a směs zcela hladká, odstavte ji z plotny a vmíchejte do ní tvaroh.
Hmotu rozdělte do skleniček podle počtu porcí a nechte alespoň 4 hodiny v lednici odpočinout. Zchlazením čokoláda opět ztuhne a zpevní tak i celou směs. Termix podávejte vychlazený a případně doplněný například šlehačkou a nastrouhanou čokoládou, křupavost dodá trošku opražených ořechů a kontrastní kyselost zase pár lžiček rozvaru z lesního ovoce. Termix vydrží v lednici cca 2-3 dny. Pro malinko delší uchování nechte termix v jedné misce a něčím zakryjte.
Lucie Grusová o soběVaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách. |
TIPY
Místo smetany ke šlehání lze použít i tu méně tučnou, určenou na vaření. Výsledný termix bude jen o trošku méně hustý.
Pro výraznější chuť a barvu můžete do teplé smetany s rozpuštěnou čokoládou vmíchat i trošku hořkého kakaa a nechat dobře rozpustit.
Termix lze použít i jako náplň do různých rolád a řezů.
Pro zajímavý barevný efekt můžete čokoládový termix navrstvit do skleniček s termixem vanilkovým a/nebo ovocným.
Čokoláda na závěrečné ozdobení se nejlépe strouhá pomocí škrabky na zeleninu.
A pokud se vám někdy stane, že nějaký dezert úplně nevyjde a upečené těsto se oproti očekávání rozpadne, nezoufejte a naopak toho elegantně využijte - rozdrobte ho do skleniček a doplňte termixem nebo domácím pribiňáčkem. Když přidáte šlehačku, kousky ovoce, hrstičku křupavých ořechů či granoly nebo lžíci ovocného rozvaru nikoho ani nenapadne, že jde o „nehodu“