30. března 2019 6:44 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Dezert sladký tak akorát. Zkuste dýňovou smetanovou ‚rýži‘ se skořicí

Dýňová smetanová „rýže“ se skořicí | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dýňová smetanová „rýže“ se skořicí | foto: Lucie Grusová

Moc na dezerty nejsem a nikdy jsem nebyla. Ale na čem jsem dřív občas ujížděla, byla mléčná rýže. Proto jsem ji zkusila udělat po "našem". A musím říct, že to vyšlo víc než dobře! Falešná skromnost stranou.

Dýňová smetanová „rýže“ se skořicí

3 porce

  • 250 g dýně hokkaido
  • 200 g smetany ke šlehání nebo kokosového mléka
  • 50 ml vody
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 3 g mleté skořice
  • špetka sušeného zázvoru
  • 20 g sladidla podle stravovacího stylu
  • 1 žloutek

Postup přípravy: Dýni omyjte, zbavte měkkého středu se semínky, nakrájejte na kostky a rozdrťte v sekáčku nebo robotu na zrníčka velikosti rýže. Nepoužívejte ponorný mixér, ať vám nevznikne kaše (i když i ta bude dobrá). V hrnci smíchejte dýňovou rýži, 150 g smetany, vodu, koření a případné sladidlo (množství upravte podle sebe).

Směs přiveďte k varu, pak teplotu stáhněte na minimum a hrnec zakryjte poklicí. Nechte jemně probublávat asi 15 minut. Poklici odkryjte a na 5 minut mírně zvedněte teplotu, aby se vypařila přebytečná tekutina. V malé misce rozmíchejte žloutek (ideálně ho zbavte poutka s bílkem). Přidejte k němu lžíci horké směsi z hrnce a promíchejte.

Hrnec se smetanovou dýňovou rýží odstavte z plotýnky a za stálého míchání do něj přilijte žloutkovou směs. Tak rýži zahustí do pudinkové konzistence.

Dejte vychladit.

Skleničky naplňte vychlazenou dýňovou rýží (odstraňte badyán), ozdobte lžící šlehačky ze zbytku smetany a jemně poprašte skořicí. Kdo nemá rád skořici, nebo chce zkusit jiné příchutě, skvěle bude fungovat i vanilka, kakao nebo trošku rozpuštěné hořké čokolády.

Lucie Grusová