Dýňová smetanová „rýže“ se skořicí
3 porce
- 250 g dýně hokkaido
- 200 g smetany ke šlehání nebo kokosového mléka
- 50 ml vody
- 2 hvězdičky badyánu
- 3 g mleté skořice
- špetka sušeného zázvoru
- 20 g sladidla podle stravovacího stylu
- 1 žloutek
Postup přípravy: Dýni omyjte, zbavte měkkého středu se semínky, nakrájejte na kostky a rozdrťte v sekáčku nebo robotu na zrníčka velikosti rýže. Nepoužívejte ponorný mixér, ať vám nevznikne kaše (i když i ta bude dobrá). V hrnci smíchejte dýňovou rýži, 150 g smetany, vodu, koření a případné sladidlo (množství upravte podle sebe).
Směs přiveďte k varu, pak teplotu stáhněte na minimum a hrnec zakryjte poklicí. Nechte jemně probublávat asi 15 minut. Poklici odkryjte a na 5 minut mírně zvedněte teplotu, aby se vypařila přebytečná tekutina. V malé misce rozmíchejte žloutek (ideálně ho zbavte poutka s bílkem). Přidejte k němu lžíci horké směsi z hrnce a promíchejte.
Hrnec se smetanovou dýňovou rýží odstavte z plotýnky a za stálého míchání do něj přilijte žloutkovou směs. Tak rýži zahustí do pudinkové konzistence.
Dejte vychladit.
Skleničky naplňte vychlazenou dýňovou rýží (odstraňte badyán), ozdobte lžící šlehačky ze zbytku smetany a jemně poprašte skořicí. Kdo nemá rád skořici, nebo chce zkusit jiné příchutě, skvěle bude fungovat i vanilka, kakao nebo trošku rozpuštěné hořké čokolády.