Salát z mladého špenátu s kozím sýrem (Roman Paulus)
Ingredience: 150 g špenátových listů, med, citronová šťáva, 50 ml ořechového oleje, pepř z mlýnku, sůl, polosušená rajčata, ořechy podle chuti (vlašské, lískové, piniové), 200 g kozího sýra, čtyři plátky bílého toastového chleba
Postup: Nejprve si připravíme zálivku: med (pokud není dostatečně tekutý, krátce jej zahřejeme) s olejem, citronovou šťávou, pepřem a solí vyšleháme do hladké emulze. Do mísy si připravíme pečlivě omyté špenátové listy, ochutíme je zálivkou a doplníme rajčaty a orestovanými ořechy. Promícháme. Porce sýra nejprve pečeme v troubě při 150 stupních asi minutu a půl a pak ještě krátce zagratinujeme pod grilem. Podáváme společně se salátem, můžeme přidat i plátek chleba opečený na olivovém oleji, olivy, pár kapek ořechového oleje či dýňová semínka.
Pralinky z červené řepy s kozím sýrem (recept podle šéfkuchaře Ondřeje Jíni)
Ingredience: 2 větší červené řepy, 200 g čerstvého kozího sýra, 100 ml olivového oleje, 3 lžíce sherry octu, 2 lžíce medu, 1 lžíce cukru, 2 větvičky tymiánu, lístky řepy nebo bylinky na ozdobu
Postup: Řepu oloupej a nakrájej na co nejtenčí plátky. Kulatým vykrajovátkem z plátků vykrájej kolečka, aby se pralinky lépe tvarovaly. Metličkou rozmíchej olej s octem, medem, cukrem a tymiánem, až vznikne marináda. Nalož do ní kolečka řepy a nech 2 dny marinovat, aby řepa změkla. Z potravinové folie (fresh folie) si nařež čtverce asi 15 x 15 cm. Doprostřed vyskládej plátky řepy, aby vzniklo kolečko o průměru asi 7 cm. Na něj polož kousek kozího sýra, s pomocí folie zabal do tvaru kuličky a zakroucením folie utáhni. Totéž zopakuj se zbytkem řepy a sýra. Hotové pralinky vybal z folie, polož na talíř a ozdob bylinkami nebo řepnými lístky a lehce pokapej zbytkem marinády z řepy.
Mousse z kozího sýra (Pavel Sapík)
Ingredience: 200 g krémového kozí sýru, 100 mg ricotty, 100 g smetany ke šlehání, 4 plátky želatiny, sůl a pepř.
Kozí sýr smíchejte s ricottou, lehce zahřejte a přidejte rozehřátou želatinu. Potom vmíchejte vyšlehanou smetanu, osolte, opepřete a vlijte do cukrářského rávku vytuhnout. Připravený mousse nakrájejte na porce.
ČTĚTE TAKÉ: |
Těstoviny s kozím sýrem
Ingredience: Dvě lžíce mýásla, 20 g piniových oříšků, 200 g čerstvého kozího sýra, těstoviny, tymián, pepř, sůl, česnek, 100 ml mléka
Postup: Na másle opečeme piniové oříšky dozlatova, přidáme česnek nasekaný nadrobno, necháme zpěnit a vmícháme čerstvý kozí sýr a mléko. Míchejte do té doby, dokud nezískáte omáčku krémové konzistence. Poté smíchejte s těstovinami a ozdobte nasekaným tymiánem.
Kozí sýr a sušená rajčata (Roman Paulus)
Ingredience: 400 g polosušených rajčat, med, citronová šťáva, 50 ml ořechového oleje, pepř z mlýnku, sůl, ořechy podle chuti (vlašské, lískové, piniové, pažitka, 200 g kozího sýra, 4 plátky bílého toastového chleba
Postup: Nejprve si připravíme zálivku: med (pokud není dostatečně tekutý, krátce jej zahřejeme) s olejem, citronovou šťávou, pepřem a solí vyšleháme do hladké emulze. Do mísy si připravíme na kostičky nakrájená rajčata, ochutíme je zálivkou a případně doplníme také sušenými rajčaty a ořechy, které jsme si lehce orestovali na pánvičce. Promícháme. Porce kozího sýra nejprve pečeme v troubě při 150 stupních asi minutu a půl, následně je ještě krátce zagratinujeme pod grilem. Podáváme společně s rajčatovým salátem, vše bohatě zasypeme jemně nasekanou čerstvou pažitkou. K salátu můžeme servírovat také plátek chleba krátce opečený na olivovém oleji, olivy, pár kapek ořechového oleje či dýňová semínka.