7. ledna 2019 6:00 PRAHA

Tradiční česká superpotravina. Jedna z nejvšednějších přísad v tuzemské kuchyni má nečekané vlastnosti

Vedoucí zelárny Vendula Krčmářová. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zelí. Asi nejvšednější druh zeleniny, bez kterého se však česká kuchyně neobejde. Jak opuštěná by se bez něj cítila kachna, co by si bez něj počalo...

19. prosince 2018 5:00 PRAHA Patrik Kozlík

Pravá vanilka už jen pro bohaté? Dramaticky podražila, navíc se těžko shání

Jejich původ není úplně známý, některé zdroje tvrdí, že pochází z Turecka.... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Čím dál více Čechů si kupuje pravou vanilku a přidává ji do vánočního cukroví. Zájemce o vanilkový lusk může zaskočit, že ho obvykle nenajdou v...

10. prosince 2018 5:30 ŘÍM

Barva jídla ovlivňuje naši psychiku. Žlutá nám dodá energii, bílá nás zpomalí

Jogurt - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zelená proti stresu, žlutá pro dobrou náladu. Ráno si vybíráme barvy oblečení podle toho, jak se probudíme, zda jsme plni energie nebo unaveni,...

17. října 2018 6:00 PRAHA Michal Bernáth

Má první zkušenost s českým vínem byla divná, říká světový znalec vín Hugh Johnson

Britský znalec vín se snaží více popularizovat tokajská vína. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ve světě vína je jen málo jmen rovných tomu jeho. Britský autor Hugh Johnson píše už přes padesát let o víně a je autorem mnoha bestsellerů, které...

15. října 2018 7:00 LONDÝN

Osm překvapivých faktů o nudlích. Nejdelší měla přes tři kilometry

Instantní polévka - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dají se vytahovat, protlačovat strojkem nebo rozvalovat naplocho. Ať už plavou v polévce, vařené či smažené se míchají s ostatními přísadami, anebo...

31. července 2018 6:03 PRAHA Kristýna Kutnarová

Ve vedrech je tělu jako při horečce, říká Cajthamlová. Nejhorší jsou ‚grilovačky‘

Braai. Grilování. Jihoafrická republika. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tropické teploty představují podle lékařky a výživové poradkyně Kateřiny Cajthamlové pro lidský organismus obrovskou zátěž. Serveru Lidovky.cz...

22. července 2018 6:00 NEW YORK

Šneci obsahují zdravé, víceúčelové proteiny. V New Yorku jsou v módě v kombinaci s vejci

Šneci se vrací na české talíře. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Život na jediné šnečí farmě v USA s osvědčením od ministerstva zemědělství jde tak, jak by se dalo čekat - líně a v poklidu. Uprostřed Long Islandu...

25. června 2018 ŘÍM

Hlídáte si váhu? Nezapomeňte na to, v kterou hodinu jíte

Těstoviny aglie e olio (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Je sice pravda, že jídlo z těstovin je vždy zase jídlem z těstovin, různé studie z posledních let však naznačují, že se náš organismus během 24 hodin...

22. června 2018 5:00 PRAHA

VIDEO: Lidovky.cz vyzkoušely kritizovanou kuchařku pro chudé. Uvařily fazolový guláš podle ministerstva

Fazolový guláš podle ministerské kuchařky pro chudé. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Úspornou kuchařku, nebo takzvanou ‚Kuchařku pro chudé‘, vydalo před časem Ministerstvo práce a sociálních věcí. Kniha obsahuje recepty, podle kterých...

13. května 2018 6:00 Kačice (Kladensko)

Muži jsou ve výběru příchutí zmrzliny konzervativnější

Co se neomrzí nikdy, je stará dobrá čokoládová. Spolu s pistáciovou a jahodovou... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Podle zmrzlináře Darka Hrivňáka jsou muži jsou ve výběru příchutí více konzervativní než ženy, které se nebojí zkoušet nové chutě. Hrivňák v Kačici...

8. května 2018 6:00 PRAHA Alena Pecháčková

VIDEORECEPT: Nejlepší pražma na světě má jméno ‚nam tok pla‘. Zkuste si ji připravit

Pravá Asie - nam tok pla | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jak na thajské kari, jarní závitky či ostrý salát? Naučte se připravit ty nejlepší asijské pokrmy s jedním z nejlepších českých šéfkuchařů. Server...

5. května 2018 6:00

Chřest v nejlepší formě. Bílý s kerblíkovým dipem, zelený s mátou a mandlemi

Bílý chřest s kerblíkovým dipem a zelený s mátovou a mandlemi. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jarní dny nám přinášejí kromě teplého počasí i absolutně čerstvou ranou zeleninu. Je to jako se vším, za chvilku vrchol její sezóny pomine a my si...

4. března 2018 6:00 PRAHA Marie Vejvodová

Chilli papričky zažívají boom. Proč požár v ústech nehasit vodou?

Chilli koření a chilli papričky - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Někteří bez nich nedokážou žít, jiní je nemohou vystát. Řeč je o chilli papričkách, které zažívají boom. Mají své výstavy a soutěže a nabízejí mnohem...

11. prosince 2017 6:00 ŘÍM

Potraviny, které zahřejí. Proti zimě může pomoct správně zvolená strava

I polévku s liškami můžete ještě dozdobit osmaženými liškami. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Máme si v zimě zvětšit porce jídla? Pomáhá sklenka červeného vína navíc? Je lepší teplá polévka nebo těstoviny? A kolik vody máme vypít? Když je naše...

21. října 2017 6:00

Liška jako houbařský evergreen ve smetanové polévce

I polévku s liškami můžete ještě dozdobit osmaženými liškami. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Liška obecná je kulinářsky velmi ceněná houba. Jakousi záhadou lišky na několik let zmizely z našich lesů a mýtin. Objevovaly se sporadicky a to jen...

25. září 2017 6:00 KYJEV/PRAHA

Ukrajina, to není jenom boršč. Krymsko-tatarská kuchyně láká na čebureky či jazmu

Čebureky plněné masem a sýrem. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Cesty po „modro-žluté” zemi slibují nejen cestovatelské zážitky od travnatých polonin na západě po Azovské moře plné vln, ale také výborné jídlo....

19. září 2017 7:00 PRAHA

VIDEORECEPT: Vyzkoušejte jarní závitky s kachnou se salátem ze zelené papáji

Vyzkoušejte jarní závitky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V dalším dílu kulinářského seriálu serveru Lidovky.cz připravuje Zdeněk Křížek, šéfkuchař restaurace Spices, která se specializuje na asijskou...

18. září 2017 6:00 PRAHA

PepsiCo v Česku začíná sladit 7Up cukrem místo sirupu

Regál s nápoji v supermarketu, ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Společnost PepsiCo začíná používat pro slazení citronové limonády 7Up v ČR, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku cukr místo fruktózo-glukózového sirupu....

18. září 2017 6:00 MOSKVA

Aeroflot podává jídlo z nové ruské kuchyně. Například mořský jazyk s obilninami

Boeing 777 v barvách ruské společnosti Aeroflot. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pokud sedíte v byznys třídě na palubě letadla Aeroflotu a listujete poledním menu, nedivte se, až narazíte na mořský jazyk s obilninami a sladkým...

17. září 2017 6:00 PRAHA

Fast food po česku. Svíčkovou, guláš i knedlovepřozelo si můžete vzít do ruky

Knedlík do ruky s gulášem. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Společnost Goldens vytvořila ve spolupráci s nizozemskou pekárnu Dutch Bakery kombinaci tradiční české kuchyně a rychlého občerstvení - knedlík do...

Advertorial 28. srpna 2017 6:47

Grilování v přírodě? Vykopejte si Setonův hrnec

Setonův hrnec | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Je to vlastně jenom díra v zemi s několika horkými kameny a trochou vody, ale úplně stačí k přípravě teplého oběda. Výroba tohoto hrnce vám zabere...

Advertorial 25. srpna 2017 6:05

Na grilu si připravíte i dezert. Už jste zkoušeli grilovat ovoce?

Grilovaný ananas | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Po grilované večeři si můžete na grilu připravit ještě dezert. Mezi oblíbená sladká jídla patří grilované ovoce, které můžete dochutit zmrzlinou,...

Advertorial 21. srpna 2017 6:21

V grilu můžete také udit. Je to snadné, ale déle to trvá

Uzené kuře | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V Anglii se stává čím dál tím populárnější domácí uzení. Udit maso na grilu není nijak složité, trochu to připomíná nepřímou metodu grilování, kdy...

Doporučujeme 19. srpna 2017 16:54 PRAHA Karolína Krupková

Sladká renesance české cukrařiny. Amatérka, která se prosadila

V nově zrekonstruované Werichově vile na pražské Kampě otevírá Iveta Fabešová... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kdysi tu sedával Jan Werich a nad ním se vznášela oblaka doutníkového kouře. Dnes je v ­jeho klubovně slyšet angličtina i španělština a cinkání...

Advertorial 18. srpna 2017 6:00

Grilování není jen pro masožrouty. Na své si přijdou i vegani

Grilované tofu (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Veganský styl života se v poslední době stává čím dál populárnější, klasické letní grilovačky s ním ale většinou spojovány nejsou. I vegani si ale...

Advertorial 11. srpna 2017 6:23

Neobvyklá jídla, která můžete ugrilovat. Zkuste pizzu, špagety a avokádo

Pizza Napoletana. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jestli máte pocit, že už jste zkoušeli grilovat úplně všechno, co vás napadlo, možná vás ještě překvapíme. Server Lidovky.cz si pro vás připravil...

Advertorial 7. srpna 2017 6:30

Chňapal císařský v banánovém listu. Vyzkoušejte exotické speciality na grilu

Grilování (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jestli vás už nebaví grilovat pořád dokola steaky a klobásy, můžete se pustit do exotických receptů. Ochutnejte jídla z Mexika, Thajska a Řecka...

Advertorial 22. července 2017 14:07

Jemná, lehce pikantní či ostrá kuřecí křidélka podle blogerky

Kuřecí křidélka se sezamem a medem. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Inspirujte se asijskou kuchyní a zkuste v létě některý z jednoduchých receptů na grilovaná kuřecí křidélka. Petra Davidová, autorka populárního blogu...

25. června 2017 6:30 ISTANBUL

Turecká kuchyně je podceňovaná. Může nabídnout víc než kebab

K jídlu si dejte ayran, nápoj z jogurtu, vody a soli | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Turečtí šéfkuchaři, kteří si přejí vyvrátit stereotypy o tučné a příliš jednoduché stravě, se snaží očistit pověst národní gastronomie a ukázat...

9. dubna 2017 7:00 SYDNEY

Nejíst tohle, omezit tamto... Ale ‚nezdravé‘ věci mohou být vlastně prospěšné

Čokoláda - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pokud jde o diety, máme tendenci se velmi rychle soustředit na to, co bychom neměli dělat, anebo co děláme špatně - nejíst tohle, tohle omezit, jíst...

26. března 2017 12:31 PRAHA

Věda jménem jogurty. Kupovat a nebo si je dělat doma?

Jemně kyselý a velmi hustý. Řecký jogurt neexistuje, hledejte straggisto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jogurtů jsou na trhu desítky a vyznat se v nich není úplně snadné. Dát přednost těm pevnějším, které zrají ve skleničce, nebo spíš krémovým z tanku?...

25. března 2017 6:00 PRAHA

K jaru patří jehněčí kari s kardamomem a koriandrovou rýží

Jehněčí kari s kardamomem a koriandrovou rýží | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Lehké a delikátní jehněčí kari je příjemným zpestřením jídelníčku. Výživné, plné chutí a vůní daleké Indie, jemné směsi koření koriandru, římského...

16. března 2017 17:30 PRAHA Karolína Krupková

25 let McDonald’s v Česku: na prvního ‚amerického hamburgera‘ stály frontu tisíce lidí

Před čtvrtstoletím dorazila do Česka pravá chuť Ameriky. První restaurace... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V pondělí slaví americký McDonald’s čtvrtstoletí od otevření své první pobočky u nás. Dodnes smaží hranolky a míchá coca-colu ve své první pobočce ve...

aktualizováno 19:11, 7. 3. 2017 18:14 PRAHA

Prestižní Michelinskou hvězdu obhájily tři pražské restaurace

Interiér restaurace Alcron. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Luxusním restauracím Alcron, La Degustation a Field se podařilo i letos obhájit michelinskou hvězdu. Nové ocenění Bib Gourmand udělil Michelin...

5. února 2017 7:00 UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Lahůdka dvacátého století? Sekaná a karbanáky

Velikonoční sekaná - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Sekaná a karbanátky bývaly na Slovácku ozdobami sváteční tabule. Pokrmy z mletého nebo sekaného masa se přitom dostaly na venkov až někdy v...

Speciál 24. prosince 2016 6:10

Kapra, či řízek? Salát ale nesmí chybět až v 94 procentech českých domácností

Dejte letos kaprovi ještě šanci. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vánoční pohoda a klid u rodinného krbu. To jsou asociace, které si většina Čechů spojuje s přípravou na vánoční svátky. Během tohoto období se lidé...