15. října 2019 12:45 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Dobrá kvalita za přijatelnou cenu. Restaurace v českém centru v New Yorku má ocenění od Michelina

Restaurace Bohemian Spirit v budově českého centra v New Yorku. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Restaurace Bohemian Spirit v budově českého centra v New Yorku. | foto: Bohemian Spirit

New York  Restaurace v budově českého centra v New Yorku letos získala ocenění Bib Gourmand od gastronomického průvodce Michelin. Informoval o tom na twitteru český konzulát. Restaurace Bohemian Spirit, která v americkém velkoměstě nabízí strávníkům české speciality jako je svíčková, kachna se zelím nebo bramboračka, se tak dostala mezi více než stovku podniků, kde se podle inspektorů Michelinu lidé dobře najedí, aniž musí utrácet horentní sumy.

Seznam restaurací, kterým letos průvodce Michelin v New Yorku přisoudil symbol Bib Gourmand, jež označuje dobrou kvalitu za přijatelnou cenu, vydavatelé zveřejnili ještě předtím, než odtajní celkové hodnocení. Průvodce vyjde příští týden a pozornost se bude soustředit zejména na to, které podniky získají michelinské hvězdy. 

V současnosti je v New Yorku 55 restaurací s jednou michelinskou hvězdou, 14 restaurací se dvěma hvězdami a pět podniků s nejvyšším možným tříhvězdičkovým ohodnocením.

Restaurace Bohemian Spirit v budově českého centra v New Yorku.
Restaurace Bohemian Spirit v budově českého centra v New Yorku.

Jednotlivé národní kuchyně hodnotitelé oceňují poměrně často, mezi restauracemi s michelinskými hvězdami je v New Yorku velké množství japonských, mexických, francouzských, italských či korejských restaurací. Tamní speciality se ovšem na menu často nabízejí i za ceny převyšující 100 dolarů (2000 Kč).

Restaurace Bohemian Spirit se se svými cenami drží i na newyorské poměry nízko: předkrmy, polévky a dezerty stojí devět dolarů (210 Kč), telecí řízek s bramborovým salátem se dá pořídit za 24 dolarů (560 Kč) a konfitované kachní stehno se zelím za 22 dolarů (515 Kč).

V Česku letos získaly symbol Bib Gourmand čtyři pražské restaurace, další dvě - La Degustation Boheme Bourgeoise a Field - obhájily hodnocení jednou hvězdičkou z minulých let.

ČTK
Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

Prostitutka láká zákazníky za výlohou vykřičeného domu v Dubí u Teplic (2005) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Prof. Vladimír Tesař, zakladatel a přednosta Kliniky nefrologie 1. Lékařské... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Špičkový výrobek i po letech funguje. Kvůli hloupé chybě je však k ničemu

Vypadá i funguje jako nová. Jen z ní kvůli několika nesmyslům ani nezískám... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Snoubení spotřební elektroniky a počítačů provázely porodní bolesti, které jsou z dnešního pohledu absurdní a...