130 let
Domácí bylinkové krekry s lilkovou pomazánkou podle

Domácí bylinkové krekry s lilkovou pomazánkou podle | foto: Každý den je svátek

Domácí bylinkové krekry s lilkovou pomazánkou podle Karolíny Kamberské

Jídlo
  •   5:36
Krekry podle mě musíme řadit mezi měkké drogy – všichni známe efekt „jednou začneš, nemůžeš přestat“. Každý máme svoje malé, více či méně neškodné závislosti. Když mi bylo dvacet, potřebovala jsem k životu čokoládu nebo zmrzlinu.

Dneska bych se bez sladkostí klidně obešla, ale zato jsem naprosto bezbranná tváří v tvář arašídovým křupkám nebo bylinkovým krekrům. A protože jsem citlivá na umělé chutě, u kupovaných krekrů mě často zaráží pachuť chemických aromat. Naštěstí upéct si vlastní krekry je rychlovka a můžete do nich dát přesně to, co pak chcete sami jíst… 

Tak třeba tyto voní po Středozemním moři, takže k nim ráda přidávám ještě dip k namáčení – tradiční levantinskou pomazánku z pečených lilků.

Domácí bylinkové krekry

  • 100 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 rovná lžička soli
  • 1 vajíčko
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžíce sušeného tymiánu

Všechny uvedené suroviny smíchejte, buď pracujte nožem na válu (a pak už jen dopracujte vlastníma rukama), nebo použijte robota. Až se těsto spojí a bude kompaktní, zabalte ho do fólie a dejte nejméně na půl hodiny odpočívat do chladničky.

Rozpalte si troubu na 180 °C, vál posypejte hladkou moukou, těsto rozválejte na cca 3 mm silný plát a rozkrájejte ho (nejlépe vroubkovaným rádýlkem) na libovolné tvary. Jednotlivé tvary přendejte na plech vyložený pečicím papírem a upečte, bude to trvat asi 12 minut. Krekry by měly mít pěknou světle zlatavou barvu.

Autor: Lidovky.cz