Pátek 12. července 2024, svátek má Bořek
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Domácí eklérky. Jak se stříká krém neviditelnými otvory, poradí Jan Punčochář


Aby eklérky takto krásně vyběhly, pečte je při vyšší teplotě a troubu během pečení neotvírejte | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Premium Recept
Od oblíbených věnečků nebo větrníků se eklérky neliší jen tvarem, ale i způsobem plnění – krém se do nich obvykle stříká „neviditelnými“ otvory vespod. Není to však žádné dogma – v domácích podmínkách „banánek“ směle rozřízněte a naplňte klasicky. Tím spíš, pokud má být náplň plná smetany či ovoce.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Půvabný francouzský název éclair znamená česky blesk – a to už tak libě a sladce nezní, alespoň ne ve spojitosti s dezerty. Ne nadarmo se tak u nás tomuto zákusku obvykle říká eklérky, případně banánky – a právě pod tímto názvem byste jej taky našli ve starších cukrářských rozpisech.

Eklérky s českou cukrářskou tradicí navíc leccos spojuje. Především je to odpalované těsto, které je jejich základem: v ničem se neliší od toho, které se využívá na oblíbené věnečky nebo větrníky. „Odpalované těsto patří k těm složitějším, o to lepší ale jsou z něj připravované dezerty,“ říká Jan Punčochář.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se