Ostružinový koláč
- 250 g másla
- 250 g cukru
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g tvarohu
- 6 vajec
- 1/2 pytlíku kypřícího prášku
- špetka soli
- citrónová kůra
- 2 lžíce rumu
- trocha čerstvé vanilky
Na drobenku
- menší plátek másla
- hrst polohrubé mouky
- půl hrsti cukru
Nejprve si vymažeme pékáč máslem a vysypeme hrubou moukou. Poté dáme do vyšší nádobí změklé máslo a cukr, vyšleháme ručním mixérem do pěny. Poté přidáme žloutků a tvaroh a dále zapracováváme v těsto. V další míse kam jsme si oddělili bílky, vyšleháme spolu se špetkou soli sníh. Do tvarohové směsy přidáme mouky s kypřícím práškem, nastrouhanou kůru, rum a vanilku a zamícháme, poté opatrně vmícháme sníh a vlijeme na vysypaný pekáč, na těsto pklademe ostružiny a posypeme drobenkou. Pečeme zhruba 45 minut na 170 stupňů.