1. prosince 2016 6:25 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Dopřejte si v zimě voňavý ostružinový koláč

Ostružinový koláč (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ostružinový koláč (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Pokud máte z léta zamrazené ostružiny, není nic lepšího než z nich v zimě vykouzlit voňavý koláč. A jak na to? Poradí vám cukrářka Barbora Brožová z restaurace Hliněná bašta.

Ostružinový koláč

  • 250 g másla
  • 250 g cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g tvarohu
  • 6 vajec
  • 1/2 pytlíku kypřícího prášku
  • špetka soli
  • citrónová kůra
  • 2 lžíce rumu
  • trocha čerstvé vanilky

Na drobenku

  • menší plátek másla
  • hrst polohrubé mouky
  • půl hrsti cukru

Nejprve si vymažeme pékáč máslem a vysypeme hrubou moukou. Poté dáme do vyšší nádobí změklé máslo a cukr, vyšleháme ručním mixérem do pěny. Poté přidáme žloutků a tvaroh a dále zapracováváme v těsto. V další míse kam jsme si oddělili bílky, vyšleháme spolu se špetkou soli sníh. Do tvarohové směsy přidáme mouky s kypřícím práškem, nastrouhanou kůru, rum a vanilku a zamícháme, poté opatrně vmícháme sníh a vlijeme na vysypaný pekáč, na těsto pklademe ostružiny a posypeme drobenkou. Pečeme zhruba 45 minut na 170 stupňů.

Lidovky.cz

Jaguar XF 20d AWD 2017 · DPH
Jaguar XF 20d AWD 2017 · DPH

r.v. 2017, naj. 55 247 km, diesel
650 000 Kč (s DPH)