10. dubna 2019 6:56 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Dopřejte tělu detoxikační polévku. Jak na ni podle pěti elementů?

Detoxikační polévka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Detoxikační polévka | foto: Dej tělu šanci

Detoxikační polévka skvěle chutná, má krásnou barvu a je nejoblíbenější polévkou na mých jarních detoxikačních kurzech. Detoxikační polévka se skvěle hodí pro krátké očistné detoxikační kúry. Obsahuje velké množství živin a díky řasám a goji bobulím také malé množství rostlinných bílkovin. S touto polévkou doporučuji očistné kúry zahajovat a polévku konzumovat první den detoxu k snídani, obědu i večeři.

Od druhého dne doporučuji k polévce přiřadit již lehké zeleninové jídlo s rostlinnou bílkovinou a pokračovat s lehkým zeleninovým jídelníčkem doplněným hlavně o rostlinné bílkoviny, a to po dobu deseti dnů. Do očistného jídelníčku nám skvěle zapadá i ranní detox smoothie nebo fermentovaná kaše.

Detoxikační polévka

Oheň: 

  • ½ lžičky kurkumy
  • 1 malá bílá ředkev

Země: 

  • hrst hlívy ústřičné
  • 4 lžíce goji bobulí (opraných a namočených na 30 minut)
  • 3 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 malý pórek
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje

Kov: 

  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • špetka barevného pepře

Voda: 

  • nerafinovaná sůl
  • 2 kostky bio zeleninového bujónu
  • 2,5 l vody
  • 4 lžíce tamari (bio sójová omáčka)
  • 5 cm řasy wakame (natrhané na kousky a 15 minut namočené ve vodě)

Dřevo: 

  • hrst nasekané petrželky

Postup: Dobře očistíme a propereme zeleninu a houby. Větší hrnec krátce nahřejeme a přidáme olivový olej. Na mírně zahřátém oleji restujeme na kolečka nakrájený pórek. Ředkev a mrkev nakrájíme na nudličky a cibuli na kolečka. Nakrájenou zeleninu vhodíme do hrnce a krátce restujeme. Přidáme zázvor nakrájený na nudličky a pokračujeme v restování. Zalijeme vodou, rozdrobíme bio bujón a necháme asi 20 minut mírně probublávat. Jakmile je zelenina měkká, přidáme namočenou řasu i s vodou. Přimícháme nasekanou petrželku. Přisypeme kurkumu.

Přidáme hlívu ústřičnou nakrájenou na kousky. Oprané a namočené bobule goji rozmixujeme i s vodou a nalijeme do polévky. Necháme 2 minuty probublávat. Podle chuti opepříme a dosolíme a dochutíme tamari sójovou omáčkou.

KUSTOVNICE ČÍNSKÁ (GOJI):

  • keřovitá bylina pocházející z Číny
  • můžeme ji pěstovat na balkónech i v zahradách na velmi slunných místech
  • je odolná proti mrazu až do –25 °C
  • mladé lístky se mohou konzumovat v salátech
  • červené plody dozrávají s prvním mrazem a jejich sladkost je závislá na intenzitě slunečního svitu
  • v TCM se červené sušené plody používají k léčení chorob
  • řadí se mezi jednu z nutričně nejbohatších potravin na této planetě
  • zvláště je ceněna pro vysoký obsah vitamínu C a betakarotenu
  • obsahuje esenciální aminokyseliny a oleje
  • obsahuje velké množství vitamínů skupiny B a minerálů
  • je velmi vhodná pro diabetiky
  • je prevencí proti všem civilizačním chorobám
  • zpomaluje stárnutí – má anti-aging efekt

Ivana Stenzlová, Dej tělu šanci

Najdete na Lidovky.cz