Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Dušené nebo zapečené. Ředkvičky na 5 způsobů

Jídlo

  7:00
Ředkvičky vždy na jaře a na podzim, kdy se všude prodávají ve svazcích, potěší všechny, kteří si hlídají linii. Mají totiž velmi nízkou kalorickou hodnotu. Jejich chuť je pálivá, někdy vodová - závisí obecně na zálivce a počasí během vegetace. Jedlé jsou i listy ředkviček. Zajděte si pro ně třeba na trh a vyzkoušejte si některý z pěti receptů.
Ředkvičky - ilustrační foto.

Ředkvičky - ilustrační foto. foto: Shutterstock

ŘEDKVIČKOVÁ POMAZÁNKA
Ingredience: 1 svazek ředkviček, 300 g žervé nebo lučiny, 50 g nastrouhaného sýra s modrou plísní, sůl, špetku cukru a pepř

Postup: Ředkvičky nastrouháme nahrubo a jemně posolíme. Vložíme do cedníku a necháme pát minut stát, aby pustily vodu. Přidám k nim žervé nebo lučinu, opepříme a přidáme trochu cukru. Nakonec vmícháme plísňový sýr. Podávejte s pečivem, nejlépe s tmavým chlebem.

ŘEDKVIČKY S MLETÝM MASEM
Ingredience: 250 g mletého masa, 4 svazky ředkviček, 1/2 salátové okurky, 3 stroužky česneku, 2 lžičky cukru krupice, lžička vegety, 1/2 lžičky zázvoru, 1/2 lžičky mletého kmínu, lžička solamylu, 2 lžíce sojové omáčky, špetka soli, lžíce octa, olej

Postup: Ředkvičky nakrájíme na půlky, osmažíme na oleji, osolíme a smažíme za stálého míchání asi 8 minut. Na druhé pánvi osmažíme mleté maso. Až zbělí, obsah obou pánví smícháme, přidáme hrst salátové okurky nakrájené na kostičky a koření. Společně krátce osmažíme.Na konec ochutíme česnekem, zahustíme solamylem a zakápneme octem. Podáváme s rýží nebo chlebem.

DUŠENÉ ŘEDKVIČKY S VEJCI
Ingredience: 400 g ředkviček, 8 vajec, lžíce másla, středně velká cibule, drcený kmín, mletý pepř, petrželová nať, sůl

Postup: Ředkvičky očistíme nakrájíme na tenké plátky. Cibuli jemně nakrájíme, osmahneme ji na másle, vložíme na ni ředkvičky, osolíme, opepříme, přidáme trochu drceného kmínu, podlijeme trochou vody a dusíme do měkka. Pak ředkvičky zalijeme rozšlehanými a osolenými vejci, promícháme a necháme na ohni tak dlouho, až se vejce srazí. Nakonec je posypeme jemně sekanou petrželovou natí a podáváme s pečivem.

ŘEDKVIČKOVÉ PLACIČKY
Ingredience: 1 větší svazek ředkviček, 1 a 1/2 skleničky mouky, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky soli, olej

Postup: Z mouky, přibližně půl druhé skleničky vody, kari a soli si vytvoříme těstíčko. Oddělíme listy ředkviček a bulvy nakrájíme na drobné kostičky. Listy namáčíme do těstíčka a z obou stran na rozpáleném oleji usmažíme dozlatova. Do zbylého těstíčka přidáme nakrájenou ředkvičku, promícháme a usmažíme stejným způsobem. Usmažené placičky odkládáme na ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku.

ZAPEČENÉ ŘEDKVIČKY
Ingredience: 250 g ředkviček, 3 lžíce medU, 50 g cukru, mletá skořice, 2 lžíce másla

Postup: Ředkvičky pečlivě omyjeme. Pokud jsou velké, můžeme je rozpůlit a případně i předvařit. Máslo rozpustíme a smícháme s medem a podle chuti přidáme skořici. Do formy na muffiny rozdělíme ředkvičky. Přelijeme je máslem s medem, pocukrujeme a asi 20 - 30 minut je zapékáme na 180 stupňů. Podáváme je teplé nebo studené. Můžeme je zjemnit zakysanou smetanou a oříšky.

Autor: