Středa 3. března 2021svátek má Kamil 11 °C skoro jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Dýně už není jen kompot, dělají se polévky, placky i pyré

Z dýně lze upéct i koláč | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Z dýně lze upéct i koláč | foto: Shutterstock

ZLÍN Tradiční dýně se v kuchyni nyní nevyužívají jen na kompot, jak tomu bylo dříve. Dají se z nich udělat polévky, placky i pyré. Dýně se může přidat úplně do všeho, navíc má člověk radost, když si ji může sám vypěstovat, řekl šéfkuchař hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku Pavel Václavík. Jeho kuchyně přitom bere dýně přímo od místních lidí.

„Každý má dýni spojenou s kompotem, ten jsem ale nikdy nemusel,“ podotkl šéfkuchař, který letos na podzim připravuje řadu jídel z karlovských dýní. „Jsem také rád, že se po období dýní hokaido vracíme ke klasickým dýním, muškátovým nebo jiným, které si sami vypěstujeme,“ podotkl Václavík.

Lidé se přitom podle jeho slov k pěstování dýní stále více vracejí. „Mají to bez chemie, děti se o to starají, mají pak radost, jak to sklidí. Pokud má člověk vášeň pro vaření, tak má z toho radost. Je doba, kdy lidé chtějí jíst zdravě, tohle je ten krok správným směrem. Na Valašsku jsme hrdí, že si vše vypěstujeme sami, byl jsem na to sám zvyklý, až nyní jsem si uvědomil, že jsem celý život strávil v ‚biu‘, ani mi to nepřišlo,“ poznamenal Václavík.

Z dýní přitom připravil letos domácí nudle s dýňovou pěnou, dýňové noky i zmrzlinu nebo lososa na dýňovém gelu. Recepty z dýně však mohou být podle Václavíka jednoduché.

„Můj oblíbený recept jsou dýňové placičky s ovesnými vločkami. Na másle se orestuje trocha česneku, přidá se nahrubo nastrouhaná dýně, namočí se vločky, vymačká se z nich voda, pak se zamíchají s teplou orestovanou dýní, osolíme, opepříme, necháme trochu zchladnout a přidáme jedno vajíčko. Necháme hmotu zchladnout, vytvarujeme placičky a opékáme,“ uvedl šéfkuchař. Tento recept je oblíbený i u něj doma. „Nedávno udělala žena placičky s kaší, chtěl jsem si přidat, ale už nebyly. Je to výborné, lehké, hlavně i děti dostávají zeleninu v příjemné formě,“ uvedl.

Ke klasickým dýním se vracejí také amatérské kuchařky. „Dělám hlavně polévky, malým dětem dýni mixuji. Navíc máme své vlastní dýně, mám z toho jídla pak úplně jiný pocit,“ řekla kuchařka ze Zlína. Dýně jsou také vyhledávané na farmářských trzích.

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Veganství a vegetariánství je na vzestupu a je to dobře, říká lékař Jan Gojda

Jan Gojda, vedoucí Oddělení klinického výzkumu Centra pro výzkum diabetu,... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lékaři bývají obvykle k dietám všeho druhů skeptičtí. Nejinak tomu bylo v případě vegetariánství a veganství. Výhradně...

Malý stěhovák pro rodinu. Měřili jsme, který kombík je ten nejlepší

Velký srovnávací test kombíků: Opel, Renault, Kia | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Ve velkém testu jsme srovnali tři kompaktní kombíky, které mohou být alternativou populární octavie. Navíc nejsou tak...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Středisko výchovné péče
Speciální pedagog - psycholog

Středisko výchovné péče
Středočeský kraj
nabízený plat: 37 000 - 50 000 Kč