1. října 2012 15:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

OBRAZEM: Dýně zaplavily Vysočinu. Zkuste polévku či koláč

Dýňový svět na Vysočině zaplavily tykve všech barev a velikostí. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dýňový svět na Vysočině zaplavily tykve všech barev a velikostí. | foto: ČTK

Zatímco v Británii hlásí špatnou úrodu, na Vysočině se dýním daří. Manželé Pipkovi tam potřetí otevřeli Dýňový svět. Tykve všech barev a velikostí můžete obdivovat a nakupovat na jejich statku v Nové Vsi u Leštiny a to až do konce října.

Kromě dýní mohou dále hlavně děti využít slámohřiště nebo si projít bludiště v topinamburách.

Pro Jaroslavu Pipkovou a jejího muže Josefa jsou tyto plodiny nejen zdrojem potravy, ale využívají je také jako dekorativní předměty. "Snažíme se dýně přiblížit lidem, návštěvníkům vysvětlujeme, co všechno se s nimi dá dělat," řekla Jaroslava Pipková.

PROHLÉDNĚTE SI FOTKY Z DÝŇOVÉHO SVĚTA:

Dýňový svět bude bavit hlavně děti.

S manželem nyní pěstují dýně na pěti hektarech. Před časem s tím začali proto, že jim potraviny z těchto plodů velmi chutnali. "Manžel se s tím setkal ve Švýcarsku. Poblíž Basileje bydlí jeho příbuzní, kteří dýně pěstují. My jsme s tím před několika roky začali také," řekla Pipková.

Recept na jednoduchý dýňový koláč od Pipků:

Budete potřebovat:
400 g dýně
3 jablka
citronová kůra
skořice
sůl
mandle
150 g hladké mouky
90 g másla
1 lžička prášku do pečiva

Postup: Dýni a jablka oloupeme, nakrájíme na kousky. Nepatrně podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citronovou šťávu, skořici a uvaříme hustší kaši. Z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do vymazané a vysypané koláčové formy, přidáme dýňovou kaši, posypeme spařenými oloupanými mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme.

Více receptů najdete na www.dynovysvet.cz

Zatímco ve Švýcarsku se prý dýním daří více, na Vysočině jsou podmínky horší. Především nadmořská výška kolem 500 metrů, v níž se Nová Ves u Leštiny nachází, není ideální. "Nemůžeme tady pěstovat všechny druhy podle našich představ. Ale dokázali jsme si, že i v těchto podmínkách se dýním daří," řekla.

Návštěvníci statku neuvidí pouze klasické oranžové dýně. Některé plody jsou žluté, čistě bílé, zelené, ale také různě pruhované a vzorované. Překvapivé jsou i jejich tvary. Nejde pokaždé jen o kulatou dýni.

ČTĚTE TAKÉ:

Manželé Pipkovi zdědili statek po prarodičích. Dýně pěstují čtvrtým rokem. Zatímco v minulosti se tato plodina v tuzemsku používala většinou jen na výrobu kompotů, nyní z ní už lidé dokážou připravit i jiné potraviny.

"Zájem o dýně roste. Je to asi dané i osvětou, teď už snad všichni vědí, že se dá dýně například péct, smažit nebo z ní udělat výborná polévka," uvedla Pipková.

Recept na dýňovou polévku od Pipků:

Takhle se vaří dýňová polévka ve Švýcarsku a na Vysočině:

Budete potřebovat: 
1 lžíce oleje nebo másla
1 menší cibule
1/2 kávové lžičky kari
50 dkg dužiny z dýně
1 - 2 brambory
1 l zeleninového vývaru (nebo bujonu)
1dcl smetany
sůl, pepř

Postup: Na drobno nakrájenou cibuli osmahneme, přidáme na kostičky nakrájenou dýni a brambory, lehce osmahneme a zalijeme bujonem a vaříme 20- 30 min. Rozmixujeme, ještě jednou přivedeme k varu, přidáme smetanu, popřípadě dochutíme solí a pepřem.

Více receptů najdete na www.dynovysvet.cz

ČTK, gluGabriela Kolinová (Lukáčová)

Najdete na Lidovky.cz