10. listopadu 2019 5:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Dýňopis. Která je která a jak se v nich vůbec vyznat?

Dýňový hummus | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dýňový hummus | foto: Shutterstock

PRAHA Dýňová mánie jako každoročně pomalu vrcholí. A nemusíte být zrovna příznivci dýňového latté, abyste pochopili, v čem jsou tyto podzimní tykve skvělé. Jak se v nich vyznat?

Naučili jsme se dýně zpracovávat v kuchyni, jsou oblíbené pro svou nenáročnost a chuť. Existují ale také exempláře jen pro parádu.

Okrasné dýně

Okrasné dýně

Okrasné dýně

Na nich si rozhodně nepochutnáte, ale zase jsou potěchou pro oko. Často jsou pestrobarevné a mají prapodivné tvary, většinou dorůstají menších rozměrů. Miniaturní je odrůda Jack Be Little a roztodivná je odrůda Andělská křídla. Oblíbené jsou i „dlouhokrké“ žluté dýně, nazývané příznačně „kačenky“ či „labutěnky“.

Dýně Goliáš

Dýně Goliáš

Dýně Goliáš

Jestli jste někdy absolvovali dušičkové dlabání dýní, potom jste se s Goliášem už určitě setkali. Ano, Goliáš – název odráží velikost dýně. Může vážit desítky a desítky kilogramů. Jestli jste byli zvyklí vydlabanou dužinu po oblíbené podzimní kratochvíli vyhazovat, ani nevíte, jakou jste činili chybu. Výborně se totiž doplňuje se skořicí, hřebíčkem, citronem a badyánem v podobě sladkého kompotu. Dýňový kompot byl hitem v osmdesátých letech, kdy se do něj přidávala především ananasová, ale i pomerančová tresť.

Hokkaidó

Hokkaidó

Hokkaidó

Tato odrůda, pojmenovaná po druhém největším japonském ostrově, v kuchyních jednoznačně panuje. Jedná se o naprosto typickou dýni – temně oranžovou a kulatou, zploštělou z vrchu i ze spodu. Proč je oblíbená: Mimo jiné jistě i proto, že se nemusí při zpracování loupat – během vaření totiž slupka změkne a nezbyde po ní ani památky. Její maso je jemné a velice chutné. Pokud jste ještě nevyzkoušeli dýňovou polévku, není se vůbec čeho bát, s hokkaidó chybu rozhodně neuděláte. Můžete ji ale i péct, grilovat a dokonce naleznete i recepty na sladko – koláče, kompoty, džemy. A chcete něco navíc? Pečlivě vyjměte semena a nevyhazujte je – naložte je do slaného nálevu, usušte, pokapejte panenským olejem a pražte v troubě.

Máslová dýně

Máslová dýně

Máslová dýně

Odborně se jmenuje tykev muškátová, pochází – podobně jako další tykve – z Ameriky a je ze všech dýní nejsladší. Poznáte ji podle hruškovitého tvaru. Výhodou je, že semena se nacházejí pouze v její dolní části. Jelikož je světle zelená nebo béžová dužina sladká, je vhodné ji upotřebit právě do koláčů či k výrobě džemů. Mladé plody lze konzumovat i syrové.

Špagetová dýně

Špagetová dýně

Špagetová dýně

Pokud byste se v souvislosti s názvem pídili po dlouhé tenké dýni, asi byste ji nenašli. Špagetová dýně má totiž tvar oválný, barva je pastelově žlutá. A proč tedy špagetová? Po tepelné úpravě se vnitřek dýně rozpadá na dlouhá tenká vlákna připomínající strukturou i barvou oblíbené těstoviny, které můžete například při redukční dietě s úspěchem alternovat. Někdy se používají i jako nudle do polévky. Aby dýně byla chutná, je potřeba, aby byla správně (dostatečně) uvařená. Vlákna z ní potom půjdou snadno vytahat vidličkou.

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Prof. Vladimír Tesař, zakladatel a přednosta Kliniky nefrologie 1. Lékařské... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Hra o 80 tisíc: kolik peněz navíc mohou rodiče získat a jak to udělat

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Rodičovský příspěvek se od ledna zvýší ze současných 220 tisíc korun až na celkových 300 tisíc. MF DNES přináší návod –...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

Test celoročních pneumatik | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....