Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Dýňová polévka se zakysanou smetanou. Jak na ni?

Jídlo

  5:44
I když na stránkách už jeden recept na dýňovou polévku mám, tenhle je trošku jiný. Použitými surovinami se více blíží české kuchyni, proto bude chutnat i těm, kteří až tak neholdují exotickým chutím. O ochucení se postará rozmarýn a o zjemnění polévky zakysaná smetana. Obě suroviny skvěle doplňují sladkost dýně.

Dýňová polévka se zakysanou smetanou foto: Lucie Grusová

Dýňová polévka se zakysanou smetanou

Suroviny

  • 13 g ghee nebo olivového oleje
  • 80 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 500 g máslové dýně nebo hokaido
  • 1/2 lžičky rozmarýnu
  • 500 ml vývaru nebo vody
  • 80 g zakysané smetany
  • trošku citrónové šťávy
  • sůl
  • pepř

Křupavá semínka 

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

  • 3 g ghee nebo olivového oleje
  • 30 g loupaných dýňových nebo slunečnicových semínek
  • 1/3 lžičky rozmarýnu
  • troška citrónové kůry
  • sůl 

Postup: Na tuku orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Osolte ji, ať pustí šťávu a rychleji se opeče. Přidejte rozdrcený česnek a nechte krátce rozvonět. Do hrnce přisypte na kostky nakrájenou očištěnou dýni (máslovou oloupejte, hokaido stačí omýt). Za častého míchání dýni opečte (cca 2 minuty).

Přisypte rozmarýn a obsah hrnce zalijte vývarem nebo vodou. Vařte do změknutí dýně cca 15 minut. Do polévky přidejte 50 g zakysané smetany a vše rozmixujte dohladka.

Ochuťte solí, pepřem a pár kapkami citrónové šťávy. Již jen krátce prohřejte. Polévku na talíři doplňte zbytkem zakysané smetany a opraženými semínky 

Křupavá semínka
Dýňová nebo slunečnicová semínka za stálého míchání opražte dokřupava za střední teploty na trošce tuku. Přidejte i špetku rozmarýnu a citrónové kůry. Osolte. Semínka přidejte k polévce až při podávání, aby zbytečně neztratila svoji křupavost. Samotná semínka můžete použít jako malý snack nebo svačinku na cesty.

Tipy: Pokud chcete docílit co nejplnější chuti polévky, doporučuji dýni místo vaření upéct. Ať už nakrájenou na kostky nebo vcelku (viz recept na dýňovou polévku s kokosovým mlékem).

Některé máslové dýně mají semínka se slabší slupkou, proto je po vydlabání nemusíte vyhazovat. Pro kontrolu jedno přeřízněte a pokud je slupka opravdu slabounká a střed naopak výrazný, semínka povařte cca 20 minut ve výrazně osolené vodě. Osušte je a opražte na tuku (viz výše).


Autor: