Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Dýňový salát s bylinkami. Jak si připravit rychlou večeři?

Jídlo

  5:37
Ještě před pár lety mi dýně připadala jako naprosto nudná surovina, ze které se dá udělat maximálně tak krémová polévka. Dneska se jí nemůžu nabažit a vždy se hrozně moc těším na její sezónu, až bude k dostání téměř všude. Pak přijde na řadu nejen ta zmiňovaná polévka, ale také třeba dezerty a různé přílohy. Od pečených kousků, přes "rýži" a pyré, až po různé přílohové saláty, jako je tenhle.

Dýňový salát s bylinkami foto: Lucie Grusová

Dýňový salát s bylinkami

3 porce

  • 750 g máslové dýně nebo hokaido
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 velká hrst čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, koriandr, bazalka aj.)
  • 1 lžíce vinného nebo jablečného octa
  • 40 g okapaných sušených rajčat
  • chilli (volitelně a podle chuti)
  • 60 g šalotky
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy: Máslovou dýni oloupejte, hokaido stačí omýt. Dýni zbavte případných semínek a nakrájejte na kostky. Promíchejte je s troškou olivového oleje a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Přidejte i neoloupané stroužky česneku. Vložte do trouby vyhřáté na 200-210 °C a pečte přibližně 20 minut.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Rozmixujte na hrubou pastu oblíbené čerstvé bylinky, olivový olej, ocet a sušená rajčata. Kdo má rád pikantnější chuť, může přidat i trošku chilli (ať už čerstvou chilli papričku bez semínek, vločky nebo koření).

Oloupanou šalotku nakrájejte na tenké nudličky. Vyjměte z trouby upečenou dýni a česnek. Stroužky vymáčkněte, měkký vnitřek rozetřete a vmíchejte do připravené bylinkové pasty. V míse smíchejte ještě teplou upečenou dýni, bylinkový dresink a nakrájenou šalotku. Podle chuti osolte a opepřete.

Salát můžete hned podávat. Chutná výborně nejen teplý, ale i studený. Hodí se skvěle k pečenému nebo grilovanému masu. Pokud budete chtít někdy zkusit i jinou variantu salátu, můžete olivový olej v dresinku nahradit třeba zakysanou smetanou nebo majonézou. V takovém případě zálivku promíchejte s dýní až poté, co po upečení vychladne.

Autor: