Pondělí 26. července 2021, svátek má Anna
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Diskuse k článku

Éčka nevinná i škodlivá. Jak se v nich vlastně vyznat?

Při četbě etiket potravinářských výrobků se leckomu může zdát, že se jejich výrobci rozhodli pozměnit slogan hitu z osmdesátých let. Máme se ale „sbírání éček“, kdykoli do něčeho kousneme, bát?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I. Schmalzkopf

Co má takový článek za smysl, autorem je opravdu Větvička?

Vždyť Větvička jako biochemik musí pukat zlostí nad výrazy jako kyselina proprionová, glutaminová, sorbinová. To je hned vidět, co za experty se k věci vyjadřuje a pokud z Ameriky došel text, tak ho pravděpodobně ani kloudně nepřepsali. Ostatně nazývat aditiva "emulgátory" je vrchol stupidity a zjednodušenosti samo o sobě. Pojmenovat tak web o éčkách tuplem.

Nedávno jsem v tisku zaregistroval a v listu E102 ověřil podnětné info o tom, že tartrazin se vyrábí z dehtu. Miláčkové, Rybitví bylo sudy tartrazinu zavaleno a obchodoval se přes SODB - Sdružení pro odbyt dehtových barviv. Jenže to je název z dřevních dob chemie, dnes jaksi frčí ropa a suroviny celosyntetické. Dnes má tartrazin k dehtu asi stejně daleko, jako zralý romadůr k benzínu, který musí shořet, aby CO2 mohla pohltit rostlina, vyrůst, být sežrána krávou a přes mléko dát sýrovinu. To jen na okraj a jako příklad toho, že podobný článek s faktickými nesmysly je kontraproduktivní. Pomatenec si stejně o "emulgátorech" myslí své a ten chytřejší si zaťuká na čelo s myšlenkou "co za experti to zase vylejzá na světlo".

Dole pan Pruner melduje o dusičnanech. Nitráty fungují přes redukci na nitrity a dál nitrosaci aminů (volných aminokyselin bílkovin, biogenní aminů atd.) na nitrosaminy, které jsou karcinogenní. Samotný dusičnan a dusitan jsou nebezpečné asi jako sůl. Jenomže díky proteolýze masa v kyselém prostředí žaludku se nikdo volné aminoskupině nevyhne a pokud jde o pragandou řádně opracovanou uzeninu, hned máte nitrosaminů dostatek. Masu se nevyhneme, musíme se tedy vyhnout uzenině, solené směsí soli a ledku. Nebo se smířit s tím, že uzené bez ledku bude našedlé místo červené a buřt budete barvit paprikou. I tak lze.

0/0
28.8.2012 14:07

Mlčeti zlato. Profesionální vyjednavač vysvětluje, jak jednat s dětmi či šéfem

Radim Pařík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Každý člověk vyjednává v průměru pětkrát za den. Doma s partnerem, s dětmi, v práci se šéfem, s podřízenými. Radim...

Tajemství letu z Prahy do Tokia: kryli sportovce před přísnou izolací?

Slavnostní zahájení. Čeští vlajkonoši, tenistka Petra Kvitová a basketbalista... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Ten let už zaujal japonská média, napsali o něm třeba i v Indii a podrobnosti v pátek zjišťoval také americký Wall...

Česko stavělo Afgháncům školy, farmy i základny. Co z nich zbylo?

Afghánská dívka před skupinou vojáků lemují ulici ve vesnici Argan v provincii... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Více než čtvrt miliardy korun investovala Česká republika do rekonstrukce Afghánistánu. V době, kdy naše vojenské...