Evropa poznala rajčata díky Aztékům. Ještě v roce 1823 ale museli experti ujišťovat, že nejsou nebezpečná

Premium

Rajčata (ilustrační foto). | foto: Pixaba.com/Lernestorod

  5:00
Rajče – anebo přísněji botanicky lilek rajče či rajče jedlé (Solanum lycopersicum) – se v Evropě objevilo nedlouho po dobytí dnešního Mexika, patřilo k mnoha plodinám, které Španělé poznali díky Aztékům. Pocházelo až z andského pobřeží Jižní Ameriky, ve Střední Americe se však pěstovalo už dlouho před Kolumbem.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Aztékové označovali všechny dužnaté plody slovem tomatl, k tomuto základu pak přidávali různé předpony, kterými jednotlivé rostlinné druhy odlišovali. Ceněný byl třeba zelený miltomatl, což byl jistý druh mochyně, červenému nebo žlutému rajčeti říkávali xitomatl. Ale znali ještě amiltomatl, coztomatl či xaltomatl. Vyznat se v tolika tomatlech nebylo pro Španěly vůbec snadné, tak si to zjednodušili, předponu prostě škrtli a aztécké koncové -l vyměnili za španělské -e. Od těch časů používá pro rajče španělské slovo „tomate“ i řada dalších evropských jazyků.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.