Aztékové označovali všechny dužnaté plody slovem tomatl, k tomuto základu pak přidávali různé předpony, kterými jednotlivé rostlinné druhy odlišovali. Ceněný byl třeba zelený miltomatl, což byl jistý druh mochyně, červenému nebo žlutému rajčeti říkávali xitomatl. Ale znali ještě amiltomatl, coztomatl či xaltomatl. Vyznat se v tolika tomatlech nebylo pro Španěly vůbec snadné, tak si to zjednodušili, předponu prostě škrtli a aztécké koncové -l vyměnili za španělské -e. Od těch časů používá pro rajče španělské slovo „tomate“ i řada dalších evropských jazyků.
12. srpna 2021 5:00
Rajče – anebo přísněji botanicky lilek rajče či rajče jedlé (Solanum lycopersicum) – se v Evropě objevilo nedlouho po dobytí dnešního Mexika, patřilo k mnoha plodinám, které Španělé poznali díky Aztékům. Pocházelo až z andského pobřeží Jižní Ameriky, ve Střední Americe se však pěstovalo už dlouho před Kolumbem.