Středa 7. června 2023, svátek má Iveta, Slavoj
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Evropa poznala rajčata díky Aztékům. Ještě v roce 1823 ale museli experti ujišťovat, že nejsou nebezpečná


Rajčata (ilustrační foto). | foto: Pixaba.com/Lernestorod

Premium
Rajče – anebo přísněji botanicky lilek rajče či rajče jedlé (Solanum lycopersicum) – se v Evropě objevilo nedlouho po dobytí dnešního Mexika, patřilo k mnoha plodinám, které Španělé poznali díky Aztékům. Pocházelo až z andského pobřeží Jižní Ameriky, ve Střední Americe se však pěstovalo už dlouho před Kolumbem.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet 10 dní zdarma

Aztékové označovali všechny dužnaté plody slovem tomatl, k tomuto základu pak přidávali různé předpony, kterými jednotlivé rostlinné druhy odlišovali. Ceněný byl třeba zelený miltomatl, což byl jistý druh mochyně, červenému nebo žlutému rajčeti říkávali xitomatl. Ale znali ještě amiltomatl, coztomatl či xaltomatl. Vyznat se v tolika tomatlech nebylo pro Španěly vůbec snadné, tak si to zjednodušili, předponu prostě škrtli a aztécké koncové -l vyměnili za španělské -e. Od těch časů používá pro rajče španělské slovo „tomate“ i řada dalších evropských jazyků.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se

BOOM! Získejte vibrační kuličky na posílení pánevního dna
BOOM! Získejte vibrační kuličky na posílení pánevního dna

Potřebujete posílit pánevní dno, ale nemáte čas na aktivní cvičení? Značka BOOM představila Pulzační a vibrační kuličky, které aktivně posilují...