130 let
Kustovnice čínská. Ilustrační foto.

Kustovnice čínská. Ilustrační foto. | foto: Shutterstock

Doporučujeme

Exotické ovoce plné antioxidantů. Poznejte kustovnici čínskou

Jídlo
  •   6:15
Čínské ovoce plné vitamínů a antioxidantů, které roste v podhůří Himalájí. To je kustovnice čínská, nazývaná také goji. Nejen, že je zdravá, ale má také velice dobrou chuť. A že nevíte, jak ji použít kuchyni? Nechte se inspirovat.

Goji jsou červené plody čínského keře plné vitamínů a antioxidantů. Není tak divu, že jsou již po staletí klenotem tradiční čínské medicíny, která je vnímá jako léčivou potravinu, která podporuje vitalitu, dlouhověkost i sexuální potenci. Celý proces pěstování kustovnice čínské je navíc velice šetrný a vyhýbá se umělému dosoušení či používání chemikálií.

Ovoce obsahuje vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Najdeme v něm také protizánětlivý batasisterol, který pomáhá například při boji s prostatou a má protizánětlivé účinky. V neposlední řadě obsahuje goji antioxidanty, které neutralizují volné radikály a tím pomáhají zabraňovat poškození buněk a stárnutí celého organismu.

ČTĚTE TAKÉ:

Přesto, že nejlepší jsou čerstvé plody kustovnice, v Česku narazíte spíše na sušené (prodejny zdravé výživy). Po utržení vydrží totiž čerstvé jen pár dní. I sušené plody jsou však lahodné a zachovávají si červenou barvu. Chutí připomínají sušené rozinky, brusinky či třešně. Doporučená dávka pro dospělého jsou dvě hrsti denně, pro děti zhruba polovina.

Goji můžete jen tak "zobat" ze sáčku, ale ochotně se stane i plnohodnotnou surovinou v hlavní jídle. Ráno ji můžete přidat do müsli nebo sladké kaše, skvěle se hodí do mnoha koláčů, řezů nebo třeba do biskupského chlebíčku. Rozumí si s tvarohem a vhodně se snoubí i s asijskými chutěmi. Její čínský původ zkrátka nelze zapřít.

Tvarohový koláč s kustovnicí

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 220 g  moučkového cukru
  • 500 g tvarohu
  • 3 vejce
  • citronová kůra
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 lžíce sušených plodů goji
  • 4 lžíce rozinek
  • 500 g tvarohu
  • vanilkové aroma

Nejprve si připravte linecké těsto. Do hladké mouky zapracujte změklé máslo, 80 g moučkového cukru, 1 vejce a trochu nastrouhané citronové kúry. Vypracujte hladké těsto a dejte do lednice alespoň na hodinu odpočinout.

Mezitím smíchejte tvaroh s 2 vejci, zbytkem cukru a pár kapkami vanilkového aroma. Nakonec přidejte kustovnici čínskou a rozinky. Aby bylo ovoce měkké a šťavnaté, pomůže, když ho několik hodin předem namočíte do vody nebo rumu. Nakonec vyválejte z těsta plát a přeneste ho na hluboký plech vyložený pečícím papírem. Rozprostřete na něj tvarohovou směs a pečte v předehřáté troubě na 120°C. Koláč vyndejte, až bude tvaroh pevný a jemně zezlátne.

Domácí zapékané müsli s goji

Müsli s goji. Ilustrační foto.
  • 10 lžic ovesných vloček
  • 3 lžíce sekaných mandlí
  • 4 lžíce medu
  • mléko
  • 3 lžíce sušené goji
  • 1 banán
  • 1 jablko

V míse smíchejte ovesné vločky se sekanými mandlemi a medem. Vše zalijte trochou mléka tak, aby se směs spojila, ale nerozmočila. Rozprostřete ji na plech a pomalu sušte v  troubě na 120°C, dokud se nezpevní a nezezlátne. Po vychladnutí zapečené müsli lehce rozlámejte a dejte si požadované množství do misky. Přidejte na kolečka nakrájený banán a na kostičky nebo na pátky nakrájené jablko. Nakonec přisypte kustovnici čínskou a užijte si vydatnou a zdravou snídani. Výborně směs chutná s hustým bílým jogurtem.

Autor: ebr