22. června 2018 5:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

VIDEO: Lidovky.cz vyzkoušely kritizovanou kuchařku pro chudé. Uvařily fazolový guláš podle ministerstva

PRAHA  Úspornou kuchařku, nebo takzvanou ‚Kuchařku pro chudé‘, vydalo před časem Ministerstvo práce a sociálních věcí. Kniha obsahuje recepty, podle kterých si lidé můžou uvařit rychle, chutně, ale především levně. Podle kuchařky totiž většinu jídel lze připravit z pár základních surovin: cibule, mouky, oleje, konzervované zeleniny, rýže nebo například konzervovaného masa. Redakce serveru Lidovky.cz se rozhodla jeden z receptů, konkrétně fazolový guláš, uvařit za vás.

Kuchařku pro lidi, kteří si dle vyjádření mluvčího ministerstva Vladimíra Řepky chtějí z dostupných surovin uvařit něco jednoduchého a chutného k snědku, podpořila ze svých fondů EU. Vydáno jí bylo celkem 3300 kusů. Podle ministerstva by mohla pomoci například lidem z azylových domů, ale také rodinám s dětmi. Úspornou kuchařku začali po vydání kritizovat kuchaři i výživoví odborníci. Ti recepty označili za amatérské a nezdravé, v receptech je příliš mnoho soli a málo zeleniny.

Podle kuchařky totiž většinu jídel lze připravit z pár základních surovin.

Podle kuchařky totiž většinu jídel lze připravit z pár základních surovin.

Recept na fazolový guláš je jednoduchý a samotné vaření nezabere ani patnáct minut. Pokud tedy neradi trávíte celé hodiny u plotny vyvařováním šťavnatých steaků, smetanové svíčkové nebo pečením kachny, je tenhle recept právě pro vás. Další výhoda tohoto jednoduchého jídla spočívá v jeho prostorové nenáročnosti. Není potřeba zbytečně vytahovat pánve, vše se vám pohodlně vleze do jednoho hrnce.

Celý recept se skládá ze surovin, které naleznete i v té nejzapadlejší večerce. Na guláš si připravte olej, jednu cibuli, tři stroužky česneku, 400gramovou plechovku červených a bílých fazolí, 150 gramů rajského protlaku, uzeninu (nejlépe klobásku), sůl a pepř. A aby byl váš domácí guláš opravdu bez chyby, nezapomeňte koupit suroviny za tu nejnižší cenu. Za necelých 135 korun se tak pohodlně nají čtyřčlenná rodina.

Jako první si v hrnci rozpálíme olej a na něm do zlatova osmahneme nakrájenou cibuli a klobásku. Osmaženou směs zasypte troškou hladké mouky, přidejte rajský protlak, a vše zalijte naloženými fazolemi. Celou směs pečlivě promíchejte. Mix protlakovo-moučné chuti už stačí jen osolit a opepřit. Naposledy zamíchejte a můžete podávat.

Lidovky.cz

Můj syn má svalovou dystrofii, od 12 let je na vozíku
Můj syn má svalovou dystrofii, od 12 let je na vozíku

Na 7. září připadá Světový den Duchennovy svalové dystrofie. Tímto vzácným genetickým onemocněním trpí i Jaroslav, který je v současnosti plně odkázaný na pomoc druhých.