Jedním z podniků, který se specializuje výhradě na vitariánské pokrmy, je restaurace Secret of raw, která je v Praze jediná svého druhu. Kuchaři zde připravují syrové jídlo neboli raw food. „Syrová strava se v posledních dvou letech začala skloňovat ve všech pádech a s tím se pojí i rozvoj míst, kde si můžeme tuto stravu dopřát,“ říká spolumajitelka restaurace Eva Kavková.
ČTĚTE TAKÉ: |
Vitariáni jedí pouze syrovou stravu (živou stravu) rostlinného původu. Suroviny se mohou zahřívat, ale pouze do teploty 42°C. Při vyšší teplotě by se ničily enzymy, které pomáhají trávení. Potraviny konzumují v co nejpůvodnější podobě - syrové, čerstvé, sušené a nebo ohřáté. Vitariáni věří, že zatěžovat tělo chemickými látkami, barvivy, konzervanty a umělými sladidly, je zbytečné a nepotřebné. Dbají na to, aby v pokrmech zůstaly enzymy, které pomáhají trávení.
„Když jsme otevírali restauraci, chtěli jsme se inspirovat v evropských městech, ale nakonec jsme museli využít vlastní kreativitu, protože povědomí o raw food bylo malé. Ukázalo se, že lidé v Česku jsou připraveni na alternativní stravování a zajímá je, co jedí,“ dodává Kavková.
Pakliže byste chtěli vyzkoušet vitariánskou stravu, zkuste jeden ze tří receptů, který restaurace serveru Lidovky.cz poskytla:
Lasagně z červené řepy s fenyklovým krémem
- 6 kusů středně velké červené řepy
- Petrželové pesto: 3 stroužky česneku, 3 hrnky dýňových semínek, 2 hrnky zelené petrželky, 3 lžíce olivového oleje, ½ hrnku vody
- Fenyklový krém: 2 sladké papriky, 1 hrnek nahrubo nasekané mrkve, 3 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíce čerstvého fenyklu
Postup: Začněte pestem. V robotu rozmixujte dýňová semínka na mouku. Přidejte zbylé ingredience a mixujte. Pokud není pesto dost výrazné, můžete přidat sůl nebo víc petrželky. Očistěte (neloupejte) řepu a nakrájejte ji na plátky. Vrstvěte vždy po pěti plátcích a prokládejte pestem. Podávejte s Fenyklovým krémem. Nakonec rozmixujte všechny suroviny na fenyklový krém a naneste na talíř dokola.
Dýňová polévka
- 2hrnky/250ml syrové dýně máslovky (oloupaná a na kostičky nakrájená)
- 1 hrnek vody
- 1 červená paprika
- 1 lžička medu
- 1/2 avokáda
- kousek zázvoru
- 1 strouček česneku
- 1/4 lžičky skořice
- 1/2 soli (nemusí být)
Dýni nakrájejte na kousky, přidejte vodu a rozmixujte. Česnek rozetřete s kořením a přimíchejte do rozmixované dýně.
Hruškovo-skořicový koláč
- krusta: 1,5 hrnku mandlí a 10 datlí
- 4 hrušky
- 6 lžící javorového sirupu
- skořice
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 hrnek voňavého kokosového oleje
Mandle a datle rozmixujte. Kokosový olej rozpusťte a přidejte k umixované směsi. Krém umixujte dohladka a vzniklou krustu dáme do formy. Všechny ostatní ingredinece také rozmixujte a hladky krém nalijte do formy. Nechte v ledničce ztuhnout a můžete podávat.