Sobota 29. února 2020svátek má Horymír -1 °C občasný déšť Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jak chutná Středomoří a Latinská Amerika? Tři recepty

Teplý krevetový salát s červenou cibulí, česnekem, mladými bramborami Grenaille, rukolou a cherry rajčátky. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Teplý krevetový salát s červenou cibulí, česnekem, mladými bramborami Grenaille, rukolou a cherry rajčátky. | foto: Alakarte.cz

Paellu s mořskými plody, saltimboccu z telecí kýty s parmskou šunkou či risotto Milanese s hovězím morkem - všechny tyto dobroty můžete ochutnat v rámci festivalu Gastronomico, který nakoukne do kuchyně slunné Itálie a Španělska i Latinské Ameriky. Nebo si je zkuste uvařit doma - přinášíme vám tři recepty.

„Loni byl festival hlavně o španělské a latinskoamerické kuchyni, letos jsme dali velký prostor hlavně italské kuchyni, které sekunduje kuchyně španělská a latinskoamerická,“ říká ředitel festivalu Pavel Suchánek ze společnosti Alakarte.cz.

Paella „mixta“

Restaurace El Centro (šéfkuchař Oskar Caceres)

Suroviny: Celé krevety (velikost cca 30-40), 100g kalamáry (sépie) na kroužky, 100g mořských plodů (malé loupané krevetky, loupané slávky či jiné mušle, mini chobotničky apod. ), 100g kuřecí maso, 100g králík, 6ks slávka v poloviční schránce, 150g čerstvé červené papriky, 20g zeleného hrášku, 1 pol. lžíce jemně krájené cibule, 1 káv. lžička česneku, 0,02gr šafránu, 5g (½ pol.lžíce) rybí vývar, 150gr rýže (arabika) 

Paella mixta.

Postup: Na olivovém oleji osmahneme slávky a krevety cca 8 minut. Odložíme stranou na připravený talířek. Do oleje dáme masa a o chvilku později přidáme šafrán, cibuli, česnek a kroužky z kalamára (sépie) a nakrájené proužky z červené papriky. Osmahneme cca 4min. Přidáme mořské plody a restujeme další 4 minuty. Poté přidáme hrášek a rýži, osolíme a opepříme a zalejeme vodou (na 1 hrnek rýže 2 hrnky vody). Až se odpaří část vody tak, že rýže vystupuje na povrch paellu ozdobíme, krevetami a slávkami. Dusíme cca 10- 15 minut. Poté zapékáme v troubě na 220°C dalších 10 – 15minut. Vrátíme na oheň na cca 3 – 4 minuty a poté podáváme s rozpůleným citrónem.

Všechny kuchyně jsou typické svou rozmanitostí chutí i vůní, osobitostí a celou řadou specialit. Základem je kombinace tradičních receptur a jednoduché přípravy. Inspirace šéfkuchařů byla různá. "Pro své menu jsem čerpal inspiraci u mé babičky, která z Itálie pocházela a vlastně to byla ona, která mě ke kulinařině přivedla, a tak je mé menu i taková poklona pro ni," vysvětluje Steven Trumpfheller, majitel a šéfkuchař restaurace U Emy Destinnové.

Teplý krevetový salát s bramborami Grenaille, rukolou a cherry rajčátky

Green House (šéfkuchař Ondřej Hlaváček)

Suroviny: 80 g krevet, 20 g česneku, 30 g červené cibule, 30 g rukoly, 80 g brambor, 50 g cherry rajčátek, olivový olej, sůl, pepř

Teplý krevetový salát s červenou cibulí, česnekem, mladými bramborami Grenaille, rukolou a cherry rajčátky.

Postup: Na olivovém oleji orestujeme česnek a červenou cibuli, přidáme krevety, poté brambory, které jsme si předtím uvařili ve slupce. Prohřejeme a podáváme na lůžku z rukoly a cherry rajčátek.

Italská restaurace Osteria ai Galli zase vycházela z ročního období. "Protože nám začíná podzim, volili jsme pokrmy, které se k podzimu hodí. Těšte se u nás třeba na rajčatovou polévku s mascarpone a bazalkou," láká na své menu Alex Facchin, majitel a šéfkuchař restaurace.

Telecí uccelletti scappati

Suroviny: 150g očištěné telecí kýty, 70g panchety, 100g rýže na rizoto, špetku másla, 50g parmazánu, 0,5 dcl bílého vína, 0,5 dcl smetany, 50 g šalotky, 80g hříbků

Telecí uccelletti scappati s hříbkovým rizotem.

Postup: Z telecí kýty si uděláme 4 stejné plátky, které zabalíme do panchety a jen opepříme. Nesolíme! Pancheta je totiž dost o sobě slaná. Připravíme si cibulku jako základ, kterou osmažíme dohněda, abychom měli hezkou barvu omáčky, zastříkneme vínem a hovězím vývarem. Do základu vložíme ještě maso a dusíme do měkka. Na závěr přidáme trochu demi glace a zjemníme máslem. Rizoto si připravíme tak, že si na olivovém oleji orestujeme trochu šalotky, přidáme rýži, zastříkneme vínem, podlijeme vývarem a dusíme takzvaně na al denta. Potom přidáme orestované hříbky, parmazán, smetanu a můžeme směle podávat.


Festival Gastronomico se koná od 24. září do 14. října. Ve srovnání s loňským rokem, kdy festival probíhal pouze v Praze, se letos rozrostl do řady dalších měst po celé republice. Tříchodová festivalová menu, za které hosté zaplatí 290 či 390 korun, tak lze kromě metropole ochutnat také v Brně, Ostravě, Plzni, Českých Budějovicích, Liberci, Brandýse nad Labem a Černošicích.

Celou nabídku si můžete prohlédnout na festivalové stránce www.gastronomico.cz a rozhodnout se, jaká z restaurací i pokrmů je vašim chuťovým buňkám nejmilejší. Zde si také můžete rovnou rezervovat stůl, platba za menu probíhá přímo na místě.

Premium

Luxusní auta a vily. Pohádkový život utnula mladíkům až policie

Domy a byty podvodníků ze společnosti J.O. Investment s. r. o. (na snímku je... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jakubovi O. bylo dvacet let, když založil firmu J.O. Investment a začal podnikat. Po třech letech jezdil v kabrioletu...

Premium

Lhaní se dá naučit. Emoce se však obelhat nedají, radí kriminální psycholog

Slovenský kriminální psycholog Ondrej Kubík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Naproti vám sedí podezřelý. Říká pravdu, nebo lže? Kriminální psycholog Ondrej Kubík ví, jak u výslechu přečíst mysl...

Premium

Dojemná záchrana? Nikoliv. MF DNES odhalila síť černého byznysu se psy

Psi z množírny z útulku. V bezpečí. Fenky Rózu a Mašličku MF DNES předala do... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Líbivá záchrana psů z nevhodných podmínek je skvělý byznys. Na jeho financování se podílí česká i německá veřejnost....

SOUTĚŽ: Vyhrajte vstupenky na veletrh Prodítě
SOUTĚŽ: Vyhrajte vstupenky na veletrh Prodítě

Zúčastněte se 16. ročníku veletrhu Prodítě, který se koná na brněnském výstavišti od 5. do 8. března. Těšit se můžete nejen na nákupy potřeb pro děti za zvýhodněné ceny, ale také na bohatý doprovodný program pro maminky i dětičky.