11. března 2019 6:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Festivalu francouzské kuchyně se v Česku zúčastní 21 restaurací

Levandulový cheesecake | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Levandulový cheesecake | foto: Shutterstock

PRAHA Gastronomické speciality z jihofrancouzské oblasti Provence představí v Česku 21 restaurací v rámci mezinárodního festivalu Gout de/Good France. české restaurace se ve čtvrtek 21. března připojí k pátému ročníku festivalu, kterého se zúčastní 5000 šéfkuchařů ve 150 zemích světa. V letošním roce projekt klade důraz na odpovědnou gastronomii a závazek šéfkuchařů k ochraně planety.

„Událost funguje v této formě již pět let, ve skutečnosti má ale delší tradici, protože se inspirovala tradicí takzvaných epikurejských večeří, kdy bylo jedno menu připraveno v celé řadě zemí v jeden den,“ řekl na dnešní tiskové konferenci francouzský velvyslanec v Česku Roland Galharagu.

Cílem podle Galharagua je sdílet kulturu gastronomie Francie. „Gastronomie není jen o jídle, je to i vztahu s ostatními, se kterými jídlo sdílíte, nebo o vztahu k životnímu prostředí a lokálním výrobkům,“ doplnil.

V Česku se do projektu zapojí velké restaurace i malá bistra. V Praze mohou zájemci vyrazit například do restaurace Bílá kráva, Á Table!, Alchymist Club Restaurant nebo Bistro Piano. Návštěvníci ochutnají pokrmy typické pro jižní Francii, například levandulový cheesecake, a lokální vína.

Smyslem projektu Gout de France je představit Francii jako gastronomickou velmoc a posílit zájem turistů zemi navštívit. Menu v jednotlivých restauracích záleží na šéfkuchařích, musejí ale dodržet jednotné zadání pro všechna zařízení. Menu tak musí obsahovat předkrm, hlavní jídlo, výběr sýrů, dezert, francouzská vína a šampaňské.

Loni se do akce zapojilo 17 podniků v České republice. Menu sestavené podle předem daných pravidel se podávalo například v Praze, Brně, Plzni nebo Hradci Králové.

ČTK

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!