1) Změnilo se ve vaší restauraci po pandemii nového koronaviru menu?
2) Přidali jste se k restauracím, které zlevnily? A o kolik?
3) Co si nyní u vás lidé nejčastěji dávají?
Field, Radek Kašpárek (šéfkuchař)
1) Opět jsme zavedli oblíbené obědové menu. Dva chody s kávou jsou za 490 korun, tříchodové menu s kávou potom za 590 korun. Nově podáváme také zkrácené šestichodové degustační menu.
2) Nabídku á la cart jsme zlevnili okolo 10 %, hosty chceme oslovit hlavně novými variantami menu – obědovým menu a šestichodovým degustačním menu.
3) Ve všední dny je to přes obědy v drtivé většině právě obědové menu a večer potom zkrácené šestichodové degustační menu.
Bellevue a V Zátiší, Zátiší Group
1) Bellevue s prvním letním dnem rozjíždí nedělní brunch s neomezenou konzumací Champagne a výběrem mořských plodů, který si hosté mohou vychutnat nově, restaurace V Zátiší kompletně změnila menu a chystá se i na změnu konceptu.
2) V průměru o 35 %.
3) Vícechodová degustační menu. Lidé si k nám přicházejí večeři užívat. Obědová menu jsou populární.
Salabka, Petr Kunc (šéfkuchař)
1) Rozhodli jsme se, že budeme ve svém konceptu pokračovat bez kompromisů a ústupků. Myslím, že Praha určitě potřebuje alespoň jednu fine diningovou restauraci bez kompromisů.
2) Žádný kompromis jsme neudělali v kvalitě ingrediencí ani v ceně. Opět nabízíme kombinaci skvělých českých produktů a unikátních ingrediencí, profesionální servis a to vše zabalené do klidného prostředí, krásné trojské vinice.
3) Přes oběd většinou tříchodové degustační menu. Večer pěti- nebo osmichodové menu, párované s víny z naší vinice.
Zdenek’s Oyster Bar
1) Menu jsme trosku zkrátili, nicméně v nejbližší době bude menu ve stejné velikosti jako před krizí.
2) Nezlevnili jsme.
3) Nejčastější objednávkou jsou samozřejmě ústřice a naše oblíbené pánve s mořskými plody.
Restaurace, které zlevňují jídla pro Čechy, mě urážejí, tvrdí šéfkuchař Kunc |
La Veranda, Yurij Kolesnik (majitel)
1) Ano, menu se změnilo. Méně náročných variací, avšak naše stálice jsme samozřejmě nechali.
2) Máme nové menu, které je stylem méně pompézní a jídla jsou levnější cca o 15 procent.
3) Jsem mile překvapen, že hosté chodí na naše stálice, které milují a očividně ani koronavir to nezměnil.
Benjamin, Štěpán Návrat (majitel a šéfkuchař)
1) Koncept, otevírací doba i menu zůstávají stejné. Sestavu degustačního menu měníme v závislosti na sezoně až 8x do roka, tak se naši zákazníci můžou těšit na novinky stále. V létě to bude dokonce každé tři týdny, kdy menu obměníme o 4 nové chody.
2) V Benjaminu prodáváme zážitek a koncept divadelní restaurace s velmi limitovaným počtem 10 míst, tzn. když zlevníme, nevyděláme a můžeme rovnou zavřít! Takže nezlevnili, což ani nejde, jelikož ingredience od lokálních farmářů zdražily o 15 %, energie s nájmem o dalších 20 %, což nás nabádá k tomu ceny lehce zvýšit, ale uvidíme až na podzim, jak se bude dařit.
3) Osmichodové degustační menu s vinným párováním, to je bestseller a také naše hruškovice.
Alcron, Michal Chour (generální ředitel)
1) Menu v podstatě zůstalo identické. Stále si zakládáme na kvalitních surovinách a vytříbeném servisu.
2) Ceny jsme neupravovali žádným směrem.
3) Bestsellery posledních dní jsou naše stálice, které upravujeme sezóně. Mohu jmenovat květák s polentou, mořského vlka s topinamburem či kachní pastrami. Lidé si k nám chodí na kvalitu a jistotu gastronomického zážitku a tak to také zůstane.
Na Kopci, Jan Turek (majitel)
Naše situace je v současné době stabilizovaná. Vzhledem k našemu dlouholetému zaměření na tuzemskou klientelu a v případě cizinců hlavně expatů jsme provoz rozjeli poměrně klidně. Samozřejmě tato nová doba přinesla některá specifika. Tím hlavním je zvýšený zájem o obědy balené sebou.
1) Ne zásadně. Vsadili jsme na naše tzv. bestsellery. Po dvou týdnech se zdá, že naše klientela má zájem o naši práci a s dalším menu se vrátíme k naší dlouholeté strategii.
2) Ne a ani to neplánujeme. Vždy jsme se snažili nabídnout optimální poměr mezi kvalitou a cenou. Snižování marží není dlouhodobě udržitelné, navíc v situaci, kdy většina nákladů stoupá.
3) To byla hlavní otázka, které jsme se báli. Zda budou hosté reagovat na zprávy o katastrofických scénářích a panice vyvolávané státními zaměstnanci a médii obecně. Naštěstí se zdá, že si hosté objednávají stejně jako před propuknutím covidu-19 hlavně to, na co mají chuť, nevybírají cíleně z nejlacinějších položek jídelního lístku.
Kampa Park, Marek Raditsch (šéfkuchař)
1) Udělali jsme několik úprav a čekali jakým směrem se bude vyvíjet trend v segmentu fine diningových restaurací v Praze. Po dvou týdnech bylo jasno, že naši hosté chtějí prvotřídní jídla z kvalitních a špičkových surovin, které nenajdou v běžných restauracích, případně si je neuvaří doma. Nabídku na oběd jsme rozšířili a doplnili o stálice z večerního á la carte.
2) Ceny jsem upravili zhruba o 20 procent.
3) S velkou odezvou se setkává speciální denní nabídka. Velmi oblíbenými je foie gras, tuňákový tatarák, chobotnice nebo tygří krevety. Z obědové nabídky lososový tatarák, taštičky gyoza, vepřová líčka s omáčkou pěti vůní, candát a créme brulee. Z á la carte menu jsou to halibut, pepřový steak, křepelka, mango salát, čokoládový fondant a jahodové cappuccino.
Levitate, Christian Duy Chu (šéfkuchař a majitel restaurace)
1) Levitate dlouhodobě nabízí tzv tvůrčí gastronomii michelinského typu, se kterou se ve světe soutěží o známé hvězdy. Jedná se o zpracování špičkových surovin výjimečným způsobem a jejich vzájemnou kombinaci. Tím se vytvářejí unikátní chuťové požitky, které zůstávají.Tato paleta chutí se však nevměstná do jednoho či třech chodů. Proto jsme se rozhodli menu neměnit a nabízíme i nadále jedinečné 18 chodové degustační menu s postupnou gradací.
2) Dlouhodobá příprava menu a používané suroviny nám neumožňují naši nabídku zlevnit. Cenu tedy držíme.
3) Náš věhlasný Komorní gastro koncert 6 kuchařů pro 6 stolů v objetí zeleně. Jedná se o zmiňované degustační menu plné uměleckých chutí.
PŘEHLED OCENĚNÝCH ČESKÝCH RESTAURACÍ 2019La Degustation Bohême Bourgeoise - hvězda Michelin, 2 symboly příborů Field - hvězda Michelin, 2 symboly příborů Divinis - Bib Gourmand, 2 symboly příborů Eska - Bib Gourmand, 1 symbol příborů Na Kopci - Bib Gourmand, 1 symbol příborů Sansho - Bib Gourmand, 1 symbol příborů Alcron - 3 symboly příborů Aromi - 2 symboly příborů Bellevue - 2 symboly příborů Café Imperial - 2 symboly příborů Casa De Carli - 2 symboly příborů CottoCrudo - 2 symboly příborů George Prime Steak - 2 symboly příborů Grand Cru - 2 symboly příborů Kalina Anežka - 2 symboly příborů Kampa Park - 2 symboly příborů La Veranda - 2 symboly příborů Levitate (podnik se připojil do letošního hodnocení) - 2 symboly příborů Portfolio - 2 symboly příborů Pot au Feu - 2 symboly příborů Salabka (podnik se připojil do letošního hodnocení) - 2 symboly příborů SaSaZu - 2 symboly příborů Spices - 2 symboly příborů Terasa U Zlaté Studně - 2 symboly příborů V Zátiší - 2 symboly příborů Yamato - 2 symboly příborů Benjamin (podnik se připojil do letošního hodnocení) - 1 symbol příborů Café Savoy - 1 symbol příborů La Finestra - 1 symbol příborů Pohostinec Monarch - 1 symbol příborů Zdenek’s Oyster Bar - 1 symbol příborů |