Středa 24. února 2021svátek má Matěj 1 °C jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Filet pražmy se salátem z pečených paprik, rajčat a fazolí Borlotti

Filet pražmy se salátem z pečených paprik, rajčat a fazolí Borlotti | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Filet pražmy se salátem z pečených paprik, rajčat a fazolí Borlotti | foto: Velká kuchařka světových kuchyní

Doráda neboli pražma královská je ryba-dravec s bílým masem a zřetelnými, pevnými kostmi. její příprava je velice jednoduchá, neboť je sama o sobě vynikající. Zkuste recept šéfkuchaře Hynka Vávry z restaurace Hliněná bašta.

Filet pražmy se salátem z pečených paprik, rajčat a fazolí Borlotti

Pražma

  • 4 ks pražmy

Marináda na pražmu

  • citrónový tymián
  • listová petržel
  • česnek
  • 1 ks citrónu
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Salát z pečených paprik

  • 3 ks barevných paprik
  • 5 ks rajčat
  • 400 g sterilovaných fazolí Borlotti
  • 1 ks citrónu
  • 100 ml olivového oleje

K podávání

  • 2 ks limety
  • bylinky na ozdobu

Pražma: ryby očistíme a naporcujeme na filety. Nařízneme ostrým nožem okolo páteře a postupujeme dolů po žebrech, až vznikne filet. Potřeme je marinádou. Na rozpálenou pánev s olivovým olejem položíme ryby kůží dolů, opékáme dvě minuty, otočíme a pečeme další minutu a půl.

Marináda na pražmu: Utřeme česnek, nasekanou listovou petržel, citrónový tymián, sůl a pepř. Vzniklou pastu naředíme dobrým olivovým olejem a zakápneme citrónem.

Salát z pečených paprik: očištěné a napůl rozkrojené papriky s rajčaty pečeme na 180 °C přibližně 10 minut. Po vyjmutí z trouby pekáček přiklopíme, zelenina se zapaří a krásně se sloupne slupka. Upečená oloupaná rajčata a papriky nakrájíme na větší kousky, přidáme italské fazole Borlotti, sůl, pepř, nasekanou listovou petržel, zalijeme olivovým olejem a zakápneme citrónem. Vše promícháme.

Servírování: Filety pražmy pokládáme na paprikový salát s fazolemi. Přidáme půlku limety, kterou jsme před tím opekli na olivovém oleji. Ozdobíme bylinkami podle chuti. 

Recept pochází z Velké kuchařky světových kuchyní. 

Pýchu dnes nazýváme zdravým sebevědomím, promlouvá k lidem profesor Kašparů

Lékař, psychiatr, vysokoškolský profesor a řeckokatolický kněz Jaroslav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Sedm hlavních hříchů jsme si přejmenovali. Z neřestí jsme vytvořili ctnosti, a tak se možná není čemu divit, že se...

Jako žena jsem byla ve Vatikánu poněkud výrazná, vzpomíná farářka Kopecká

Martina Viktorie Kopecká, farářka Církve československé husitské | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Svým vzhledem působí rozruch na mnoha místech, dokonce i ve Vatikánu. Je mladá, krásná a hlavně progresivní. Život...

Velký horoskop pro rok 2021: Čeká nás klidnější rok, který poodhalí budoucnost

Ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Po výjimečném roce 2020, kdy se na nebi setkali všichni velcí astrologičtí hráči jako Pluto, Saturn a Jupiter ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!