6. července 2018 6:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Fish and chips s teplou tatarskou omáčkou rajčaty a hráškem podle šéfkuchaře

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Fish and chips s teplou tatarskou omáčkou rajčaty a hráškem podle šéfkuchaře | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Fish and chips s teplou tatarskou omáčkou rajčaty a hráškem podle šéfkuchaře | foto: Hergetova Cihelna

Máte chuť na něco exotického a výjimečného? Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Vojtěcha Vaclavíka z Hergetovy Cihelny na britskou specialitu fish and chips s teplou tatarskou omáčkou.

Fish and chips

  • 600 g ryby

Můžeme použít jakoukoliv bílou rybu, ideální je treska, halibut nebo třeba sumeček. Filet očistíme, naporcujeme a namočíme do 10% slaného roztoku na 10min. Nasledně osušíme, lehce obalíme v mouce a namočíme v těstíčku. Smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje, dozlatova.

Tatarka

  • 350 ml b ílého suchého vína
  • 100 g rybí kosti nebo masa
  • 1 lžíce láku z okurek
  • 250 g másla
  • 1 lžička hořčice 
  • 50 g cream fresh
  • 1 lžička kapary
  • 1 lžička okurek 
  • sůl
  • citron

Na dobrý základ na omáčku je třeba použít rybí skelety nebo popřípadě ořez z rybího masa. Kosti dozlatova orestujeme na oleji, ke konci přidáme lžíci másla, snítku tymiánu, přecedíme přebytečný olej a zalijeme bílým vínem. Následně necháme tekutinu zredukovat na cca 50ml, přecedíme přes jemný cedník, stáhneme plamen na minimum a za stálého míchání metličkou zašleháme na kostky nakrájené studené máslo. Přidáme cream fresh a dochutíme solí a citronem. Dál už nevaříme, pouze podle potřeby přihříváme, aby se omáčka nerozdělila. Do hotové omáčky přidáme na kostičky pokrájenou šalotku, okurky, kapary, rajčata a hrášek.

Vložka

  • 1 lžíce nakladaných okurek 
  • 1 lžíce šalotky 
  • 1 lžička kapary
  • 2 lžíce hrášku
  • 1 rajče 

Rajče zblanšírujeme a schladíme ve studené vodě. Oloupeme a vydlabeme vnitřek, poté pokrájíme na kostičky velké jako hrášek. Oboje prohřejeme v omáčce a servírujeme.

Těstíčko

  • 300g hladké mouky 
  • 150g  rýžové nebo tapiokové mouky
  • 4 g prášku do pečiva
  • 600 ml piva
  • 10 g soli
  • Všechny ingredience smícháme a směs necháme před použitím vychladit v lednici.
Lidovky.cz
  • 1Diskuse




Mýty a fakta o nočním pomočování dětí
Mýty a fakta o nočním pomočování dětí

Podle odhadů trpí nočním pomočováním neboli enurézou asi pětina dětí ve věku 5 let, obtíže se však nevyhýbají ani starším jedincům. Rodiče často spoléhají na to, že „z toho dítě vyroste“, v horším případě děti trestají. Noční pomočování přitom může velmi negativně ovlivnit sebeúctu a duševní pohodu dítěte.